Home Overige De oorzaken van een fout-positieve zwangerschapstest

De oorzaken van een fout-positieve zwangerschapstest

Geschreven door Kleintjeopkomst.nl
Zwangerschapstesten
BabyBaby

Wanneer je menstruatie uitblijft, dan kan dit een teken zijn dat je zwanger bent. Merk je daarnaast ook andere symptomen, die op een zwangerschap kunnen duiden? Dan is het tijd om een zwangerschapstest te doen. Maar hoe betrouwbaar zijn deze testen eigenlijk? We vertellen je hier graag wat meer over hoe deze testen werken en waar je op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je een fout-positieve zwangerschapstest krijgt. Wat is dit en wat kunnen hiervan de oorzaken zijn? Lees er hier meer over.

Inhoudsopgave

Zo werkt een zwangerschapstest

Tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap wordt er in je lichaam het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) aangemaakt. Dit hormoon komt vrij, nadat het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand heeft genesteld en de placenta zich begint te ontwikkelen. Dit hormoon wordt via je urine uitgescheiden. Met behulp van een zwangerschapstest in de vorm van een urinetest, die je o.a. bij de drogist of de apotheek kunt kopen, kan de aanwezigheid van dit hormoon gedetecteerd worden. Dit hormoon geeft ook aan andere delen van je lichaam het teken dat er sprake is van zwangerschap, waardoor je ook andere zwangerschapsverschijnselen krijgt.

Alles wat je moet weten over de urinetest bij zwangerschap

Bij deze zwangerschapstest is het de bedoeling dat je over een strip plast of een urine opvangbekertje gebruikt. Deze zwangerschapstest is voorzien van een chemische strip, die reageert op de aanwezigheid van hCG in de urine. De meeste testen tonen na enkele minuten een plusteken of twee streepjes als er sprake is van een zwangerschap. Je kunt deze test zelf thuis afnemen, maar je kunt ook naar je huisarts gaan. De meeste aanbieders van zwangerschapstesten zeggen dat het resultaat 99% zekerheid biedt. Toch is het belangrijk om te weten dat er soms verkeerde resultaten uitkomen, zoals in het geval van een fout-positieve zwangerschapstest.

Wat is een zwangerschapstest

Wat is een fout-positieve zwangerschapstest en wat zijn de oorzaken?

Een fout-positieve zwangerschapstest betekent dat de test aangeeft dat je zwanger bent, terwijl dat niet zo is. Als je zwanger wilt worden, zal dit een domper zijn. Gelukkig komt dit maar weinig voor. Hoe kan dit dan toch gebeuren? We zien weleens een fout-positieve zwangerschapstest bij vrouwen die medicijnen gebruiken om de vruchtbaarheid te stimuleren. Deze medicijnen bevatten hCG. Een fout-positieve zwangerschapstest komt ook voor bij vrouwen die zwanger proberen te worden en die onlangs een miskraam hebben gehad. Een andere oorzaak van een fout-positieve zwangerschapstest is als je nog niet zo lang geleden bent bevallen en een zwangerschapstest doet. Er kan dan nog hCG in je lichaam zitten van de vorige zwangerschap.

Andersom komt ook voor; een vals-negatieve zwangerschapstest


Er bestaan niet alleen fout-positieve zwangerschapstesten, maar andersom komt ook voor; een vals-negatieve zwangerschapstest. In dit geval vertelt de zwangerschapstest je dat je niet zwanger bent, terwijl je dat wel bent. Dit betekent dat de urinetest nog geen hCG heeft kunnen detecteren. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Een van de oorzaken is dat je de test de vroeg afneemt. Een andere oorzaak kan zijn dat je urine sterk verdund is. Je hebt mogelijk vooraf aan de test veel gedronken. Of misschien heb je niet lang genoeg gewacht, zodat de test niet voldoende de tijd had om goed te werken. Het is daarom belangrijk om voor het gebruik van de test de handleiding zorgvuldig te lezen en de instructies goed te volgen.

Waarop letten bij het afnemen van een zwangerschapstest?

Om te voorkomen dat de uitslag van de zwangerschapstest niet betrouwbaar is en er sprake is van een fout-positieve zwangerschapstest of een vals-negatieve zwangerschapstest, moet je op de volgende punten letten:

Houdbaarheid

Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van de zwangerschapstest. Wanneer deze datum is overschreden, kan dit een verkeerde uitslag geven.

Normale vochtinname

Heb je vlak voor de test erg veel gedronken, dan kan je urine verdund zijn, waardoor het zwangerschapshormoon niet wordt gedetecteerd. Je kunt het beste testen met sterk geconcentreerde urine in de ochtend.

Het moment van testen


Het is geen goed idee om meteen te testen op de eerste dag dat je menstruatie uitblijft. Wacht minimaal tot een week, nadat je je menstruatie verwachtte.

Neem je medicatie met hCG?

Ben je er dan van bewust dat er sprake kan zijn van een fout-positieve zwangerschapstest als je medicatie met hCG inneemt.

Raadpleeg een arts

Twijfel je aan de betrouwbaarheid van een zwangerschapstest? Raadpleeg dan altijd een arts of verloskundige, om deze twijfel weg te nemen. Er kan bijvoorbeeld ook een bloedtest afgenomen worden of een verloskundige kan met behulp van een echo controleren of je wel of niet zwanger bent.

Lees ook

Schrijf een reactie