Home Overige Tips voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Tips voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Geschreven door Kleintjeopkomst.nl
voeding
BabyBaby

Zwanger en een beetje hongerig? Op zoek naar een snack die je buik en je baby blij zal maken? Je zult het vast veelvuldig gehoord hebben dat voedzaam eten tijdens je zwangerschap erg belangrijk is. Met deze tips kun je gezond en lekker eten en zal het helpen om je baby de beste start te geven.

Inhoudsopgave

Zuivelproducten

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om extra proteïne en calcium binnen te krijgen om tegemoet te komen aan de behoeftes van het kleintje die in je groeit. Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt behoren tot deze groep. Er zitten twee belangrijke stoffen in zuivelproducten zoals caseïne en wei. Het is daarnaast ook een goede aanvulling voor calcium en bevat hoge hoeveelheden B vitamines, magnesium en zink. Yoghurt en vooral Griekse yoghurt bevat meer calcium dan de meeste zuivelproducten. In sommige yoghurts zit ook nog eens de pro-biotica bacterie wat zorgt voor een beter darmstelsel.

Peulvruchten

Je moet hierbij denken aan linzen, doperwtjes, kikkererwtjes, sojabonen en ook pinda’s. Ze zijn een plantaardige bron van vezels, calcium, proteïne, foliumzuur, allemaal dingen die je lichaam nu meer nodig heeft nu je zwanger bent. Foliumzuur is de meest essentiële B vitamine en is zeker tijdens het zwanger worden en in je eerste trimester van groot belang. Ben je bang dat je niet genoeg foliumzuur binnenkrijgt via je voeding dan is het raadzaam om deze als voedingssupplement in tabletvorm erbij te nemen.

Zoete aardappels

Je kunt ze op allerlei manieren koken en ze zijn meer dan alleen heerlijk, ze zitten ook nog eens vol met bètacaroteen. Het is zo belangrijk want het wordt door je lichaam omgezet in vitamine A. Dit is van essentieel belang bij de ontwikkeling van je baby. Ook zitten ze vol met vezels die ervoor zorgen dat je langer vol zit, weinig effect hebben op je suikerspiegel en ze bevorderen je darmstelsel. Zeker tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van constipatie en dan zijn zoete aardappels een goede hulp.

Zalm

visual stories micheile t05q7TZObzc unsplash

Gerookte zalm op een bagel, gegrild in teriyaki of besmeurd met pesto, zalm is een belangrijke op deze lijst. Zalm is namelijk ontzettend rijk in omega 3, dit heeft een tal van voordelen.  Het is met name goed voor de ontwikkeling van je ogen en van de hersenen van zowel je baby als van jezelf.

Eieren

Dit geweldige product behoort tot 1 van de meest gezonde voeding. Ze bezitten namelijk een beetje van elke voedingsstof die je nodig hebt. Een groot ei heeft ongeveer 80 calorieën, zitten vol proteïne, vet en veel stoffen en mineralen. Eieren zijn een goeie bron voor choline wat een belangrijke stof is tijdens zwangerschap. Het helpt bij de ontwikkeling van het brein van je baby en helpt ruggengraat en hersen abnormaliteiten voorkomen. Het mooie van eieren is dat je ze op allerlei verschillende manieren kunt klaarmaken. Dus zul je ze ook niet zo snel zat worden.

Broccoli en groene groente

Het is geen verassing dat broccoli en andere groene groenten boordevol gezonde voedingsstoffen zitten. Je kunt hierbij denken aan boerenkool of spinazie maar ook broccoli natuurlijk. Ze zitten vol vezels en vitamine C, vitamine K, vitamine A, calcium, ijzer, foliumzuur. Het mooie hiervan is dat je ze makkelijk door je gerechten heen kunt mengen als je ze eigenlijk niet zo lekker vindt.

pexels magda ehlers 1300972

Bessen

Bessen bevatten een hele hoop lekkernijen in hun kleine verpakking zoals water, gezonde koolhydraten, vitamine C, vezels en antioxidanten. Omdat er een lage hoeveelheid fruitsuiker inzit, zul je ook pieken in je suikerspiegel merken. Ze zijn een makkelijke snack, smaakvol en bevatten weinig calorieën. De beste bessen tijdens je zwangerschap zijn, blauwe bessen, frambozen, aardbeien, goji bessen en acai bessen.

Gedroogd fruit

Omdat gedroogd fruit wel vol met fruitsuikers zit, is het raadzaam er niet te veel van te eten. Ze zitten verder wel vol met vitamines en mineralen en bevatten dezelfde stoffen als vers fruit. Maar in gedroogd fruit zit natuurlijk minder vocht.

Water

Vooral tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Gedurende een zwangerschap maakt je lichaam meer bloed aan en pompt het harder. Alles wat je drinkt komt bij je kindje terecht maar als je niet genoeg drinkt, kan het gebeuren dat niet je baby maar jij zelf uitgedroogd raakt. Genoeg water drinken kan er ook bij helpen om niet geconstipeerd te raken of een urineweginfectie op te lopen. Helaas zijn dit dingen die tijdens een zwangerschap geregeld kunnen voor komen en dat wil je natuurlijk voor zijn.

pexels snapwire 113734

Smaak

Omdat je smaak tijdens de zwangerschap kan veranderen, mogelijk doet alleen de geur van iets je al walgen, kun je het beste je gevoel volgen. Je wilt niet per se iets naar binnen gooien waar je misselijk van wordt.

Lees ook

4 comments

Voedingsmiddelen die je maar beter niet aan kleine kinderen geeft - Kleintjeopkomst.nl 23/08/2021 - 22:19

[…] Het is het ergste wat je kan overkomen. Toch zien wij met regelmaat dat ouders hun kleine grut voeding geven waarin een gevaar schuilt, vooral als ze even alleen worden gelaten. Verstikking door […]

Beantwoorden
De voordelen van borstvoeding en tips voor nieuwe moeders - Kleintjeopkomst.nl 22/11/2021 - 22:27

[…] voldoende (op zijn minst 4 plasluiers per dag), dan kun je er gerust op zijn dat je kind voldoende voeding krijgt. Verder is het ook belangrijk dat je baby alert en vrolijk […]

Beantwoorden
Alles over cafeïne en zwangerschap - Kleintjeopkomst.nl 08/01/2022 - 22:23

[…] kopje koffie. Zoek je naar andere manieren om je vermoeidheid te lijf te gaan? Eet dan bijvoorbeeld voeding met goede koolhydraten, zoals havermout, appels, bananen, volkoren pasta en zilvervliesrijst. […]

Beantwoorden
Manieren om je zwangere vrouw te ontlasten - Kleintjeopkomst.nl 27/06/2022 - 16:02

[…] wees op de hoogte van haar dieet. Zwangere vrouwen mogen bepaalde dingen namelijk niet meer eten en drinken. Zo mag ze geen rauw vlees, rauwe en gerookte vis of rauwe eieren eten. Maar wist je ook […]

Beantwoorden

Schrijf een reactie