Houd je van een actieve levensstijl en ga je graag hardlopen? Dan kun je daar tijdens je zwangerschap mee doorgaan, zolang als jij je daar prettig bij voelt en er geen medische redenen zijn om het niet te doen. Het is tijdens je zwangerschap juist heel gezond om in beweging te blijven. Er wordt bovendien geadviseerd om dagelijks minimaal 20 tot 30 minuten te bewegen om de kans op een vroeggeboorte, hoge bloeddruk (pre-eclampsie) en zwangerschapsdiabetes te voorkomen. Je zult dan ook fitter zijn tijdens je bevalling. Kortom, veel voordelen. Lees hier meer over waar je op moet letten.
Inhoudsopgave
Wel of niet hardlopen tijdens de zwangerschap?
Was je voor je zwangerschap ook al een hardloper, dan kun je dit als je je goed voelt gewoon blijven doen. Het is niet gevaarlijk voor de baby in je buik, die wordt namelijk goed beschermd door je baarmoeder. Je zwangerschap is echter niet het moment om met deze sport te beginnen. Dan kun je bijvoorbeeld in plaats daarvan gaan wandelen. Krijg je tijdens je zwangerschap last van je bekken, dan kun je ook beter niet gaan rennen. Luister steeds goed naar je lichaam en overdrijf niet. Je lichaam ondergaat in deze periode veel veranderingen. Veel vrouwen die hardlopen tijdens de zwangerschap doen dit tot in het tweede trimester van de zwangerschap, maar als het daarna ook nog goed voelt, mag je er gewoon mee doorgaan.

Contra-indicaties voor hardlopen tijdens de zwangerschap
Heb je tijdens je zwangerschap te maken met complicaties, dan kun je intense inspanning beter achterwege laten. Contra-indicaties voor hardlopen tijdens de zwangerschap zijn in ieder geval: vaginaal bloedverlies, pre-eclampsie, bekkenbodemklachten en placenta problemen, zoals een erg laag liggende placenta. Ook als je een meerling verwacht, is hardlopen niet aangeraden, omdat deze zwangerschap een hoger risico op een vroegtijdige bevalling met zich meebrengt. Wil je graag hardlopen, praat hier dan over met je verloskundige en gynaecoloog en volg de adviezen van deze medische professionals op.
Houd je lichaamstemperatuur en vochtinname in de gaten
Zijn er geen complicaties, dan kun je regelmatig lekker een rondje gaan hardlopen. Wel zijn er een aantal dingen, waar je op moet letten. Zorg dat je lichaam steeds goed gehydrateerd is door voldoende te blijven drinken. Tijdens je zwangerschap ga je mogelijk sneller zweten. Bij erg warm weer kun je het beter wat rustiger aan doen, want het is niet goed als je lichaamstemperatuur te hoog wordt. Je kunt als het te warm is bijvoorbeeld hardlopen afwisselen met andere activiteiten, zoals zwangerschapsyoga of wandelen. Houd er rekening mee dat je tijdens je zwangerschap sowieso al meer vocht nodig hebt. Ga je actief sporten, dan moet je hier nog eens extra rekening mee houden.
Let op: je bent vatbaarder voor blessures!
Tijdens je zwangerschap ben je om meerdere redenen kwetsbaarder voor blessures. Doordat je buik steeds groter wordt, verandert je zwaartepunt. Je verliest daardoor gemakkelijker je evenwicht. Zorg daarom dat je gaat hardlopen op een vlakke ondergrond zonder veel kuilen en bobbels. Een ander punt is dat je lichaam tijdens de zwangerschap het hormoon relaxine aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je gewrichtsbanden elastischer worden, zodat de bevalling straks gemakkelijker verloopt. Doordat je gewrichtsbanden slapper zijn, loop je sneller blessures op tijdens het sporten. Wees daarom extra voorzichtig.

Luister naar je lichaam en stel niet te hoge doelen
Zwanger zijn is op zich al ‘topsport’, want het vraagt ontzettend veel van je. Luister daarom goed naar de signalen die je lichaam je geeft. Accepteer dat je tijdens het sporten minder zal presteren. Je prioriteiten liggen nu ergens anders. Ren daarom langzamer of wissel hardlopen eventueel af met stukjes wandelen. Zorg ook dat je voldoende de tijd neemt om te herstellen tussen je trainingen door. Laat strakke schema’s los en bekijk per dag wat je aan kunt. Ook al halveer je het aantal trainingen en de intensiteit van de inspanning, dan zul je tijdens je zwangerschap toch in een uitstekende conditie blijven.
Wanneer mag ik weer hardlopen na de bevalling?
Na de bevalling heb je je handen vol aan het verzorgen en knuffelen van je baby. Het is een bijzondere periode met veel uitdagingen op zowel lichamelijk als emotioneel niveau. Je lichaam moet herstellen van de bevalling, de baby vraagt veel aandacht en je nachtrust is niet meer wat het geweest is. Neem dus de tijd om aan je nieuwe leven met je baby te wennen. Doorgaans wordt aanbevolen om het sporten pas weer op te pakken na de postpartumcontrole, die zes weken na de bevalling plaatsvindt. Geeft je arts groen licht, dan kun je rustig weer beginnen met hardlopen.
1 comment
[…] er op uit te gaan? Wandelen door het bos of op het strand, shoppen in de stad of misschien wel hardlopen. Welke kinderwagen is nu geschikt voor jouw kleintje? En hoe vind je de perfecte […]