Home Baby Voedingsmiddelen die je maar beter niet aan kleine kinderen geeft

Voedingsmiddelen die je maar beter niet aan kleine kinderen geeft

Geschreven door Kleintjeopkomst.nl
BabyBaby

Je wilt het als ouder koste wat het kost voorkomen dat je kindje stikt in eten. Het is het ergste wat je kan overkomen. Toch zien wij met regelmaat dat ouders hun kleine grut voeding geven waarin een gevaar schuilt, vooral als ze even alleen worden gelaten. Verstikking door voedingsmiddelen is een van de doodsoorzaken bij peuters. Lees verder en kom erachter welke voedingsmiddelen jij vooral NIET moet geven aan je kindje.

Inhoudsopgave

Gevaarlijkste voedingsmiddelen voor peuters

Als je even googelt dan kom je voldoende huiveringwekkende verhalen tegen over gevaarlijke voedingsmiddelen voor kleine kinderen. Vrijwel geen enkele peuter is zich bewust van de gevaren van eten. En dat is maar goed ook. Eten moet staan voor plezier en niet voor gevaar. Bij gevaarlijk eten voor kinderen denk je misschien allereerst aan snoepgoed zoals kauwgomballen of snoepjes. Of aan pinda’s en noten in zijn algemeen. Maar misschien niet aan druiven of aan stukjes appel. Kortom: Hieronder delen we voedingsmiddelen met jou waarin je kindje kan stikken en die je vooral NOOIT moet geven.

Appel

baby appel


Appels, welk klein kind is hier niet dol op? Dit fruit is een van de gezondere zoeternijen en de meeste kleintjes lusten het maar al te graag. Maar let op: Als appels niet in super kleine stukjes gesneden worden, dan kan het blijven hangen in de luchtpijp met alle gevolgen van dien. Snij de appel daarom in zeer kleine partjes. Maar nog beter is het om gepureerd te geven (je kan de appel daarvoor even koken). 


Wortel


Ook wortel is een gevaarlijk voedingsmiddel voor kleine kinderen. Een hele wortel geven is echt uit den boze. Hak de wortel in flinterdunne schijfjes. Alleen dan is het veilig voor je kindje. Je kunt wortels ook pureren door ze even te koken en dan fijn te hakken. Harde groenten geven is sowieso een no-go. Tenzij je groenten in hele kleine mootjes hakt.

Druiven

paul hanaoka dw BId1Yzyg unsplash


Druiven zijn net zo gevaarlijk voor kinderen als kauwgomballen en ander snoepgoed zoals spekjes (spekjes zwellen op als het in aanraking komt met vocht!). Een druif kan met gemak de luchtpijp van je kindje blokkeren met verstikking tot gevolg. Hak druiven in 4 stukjes en voedt je kindje dus nooit met hele druiven.

Tomaat

Hiervoor geldt hetzelfde als met druiven: Hak tomaatjes in vieren (cherrytomaten).

Crackers

Crackers en rijstwafels zou je als ouder nooit mogen geven aan je kleine kroost. Gek genoeg zien wij ouders zelfs baby’s nog vaak met rijstwafels voeden. Erg gevaarlijk. Want de wafels worden niet snel zacht en een kind kan zich hier gauw in verslikken.

(Wit)brood

pexels anastasia shuraeva 4079280

Het lijkt zo onschuldig, brood en dan met name witbrood. Je kan peuters best wel witbrood geven maar dan alleen in kleine stukjes! En blijf er altijd bij. In de mond verandert witbrood in combinatie met speeksel in een plakkerige substantie wat gemakkelijk kan leiden tot verstikking.

Kaasblokjes


Blokjes kaas en kleine kinderen is absoluut een slechte combinatie. Geef gewoon peuters geen kaas. Ook geen kleine stukjes. Net zoals met witbrood heeft kaas de neiging om een plakkerige substantie te worden en je kind kan erin stikken. Het kan zich ophopen achterin de keel. Mocht je je peuter wel kaas willen geven (wat wij niet aanraden), snijdt het dan in super kleine stukjes en let erop dat je kind alles heeft doorgeslikt voordat je weer een nieuwe hoeveelheid geeft.

Wat te doen bij verstikking bij kleine kinderen?

Wat moet je doen als je kindje zich heeft verslikt en geen lucht meer krijgt? Het spreekt voor zich dat je meteen in actie moet komen. Maar wat doe je op zo’n moment? Het is belangrijk dat je allereerst rustig blijft. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar je kind is al in paniek en een paniekerige vader of moeder helpt daar niet bij. Hieronder vind je een stappenplan ‘wat te doen bij verstikking bij kleine kinderen’.

Bekijk hier het stappenplan van de Rode Kruis

Lees ook

Schrijf een reactie