Home Zwanger Zwangerschapssymptomen per week (Eerste 2 maanden)

Zwangerschapssymptomen per week (Eerste 2 maanden)

Geschreven door Kleintjeopkomst.nl
Zwangere vrouw met zwangerschapssymptomen
BabyBaby

Inhoudsopgave

Alle zwangerschapssymptomen per week op een rij (eerste 8 weken)

Wil je graag in verwachting raken? Dan is het maandelijks moment voor je menstruatie ontzettend spannend, zou je in verwachting zijn? Het is dan prettig om te weten wat de eerste zwangerschapssymptomen zijn. Daarom hebben wij in dit artikel alle zwangerschapssymptomen per week van de eerste twee maanden op een rij gezet. Weet wel dat deze symptomen per vrouw en per zwangerschap verschillen. Zo zijn er vrouwen die geen enkele van de onderstaande symptomen ondervinden tijdens hun zwangerschap.

Eerste tekenen van een zwangerschap

Bij veel vrouwen zullen de eerste weken van een zwangerschap onopgemerkt voorbij gaan. Er gebeurt veel in je lichaam, maar hier merk je vaak zelf weinig van. Dat neemt niet weg dat er symptomen zijn, die er op kunnen duiden dat je zwanger bent. Zo zijn enkele van deze zwangerschapssymptomen het uitblijven van de menstruatie, hoofdpijn, misselijkheid en pijnlijke borsten. Dit hoeft niet te beteken dat je zwanger bent, want dit lijkt veel op menstruatieklachten.

Zwangerschapssymptomen per week

Zwangerschapssymptomen week 1

Meestal zul je niet veel merken van je zwangerschap in de eerste week. De meeste vrouwen zullen pas vanaf de derde week symptomen ondervinden. Echter, ook dit is per vrouw en zwangerschap verschillend. Hieronder vind je een overzicht met zwangerschapssymptomen van de eerste week.

Hoofdpijn in week 1 van de zwangerschap

Hoewel dit bij het merendeel van de zwangerschappen niet het geval is, kan het voorkomen dat je in de eerste week last krijgt van hoofdpijn. Dit komt door het aanmaken van hormonen en gaat vanzelf weer over. Belangrijk is dat je voldoende drinkt.

Buikpijn en misselijkheid in week 1 van de zwangerschap

In de eerste week van een zwangerschap is het niet mogelijk dat je last hebt van buikpijn en misselijkheid. In ieder geval niet als gevolg van de zwangerschap. Wel kan het voorkomen dat je de weken verkeerd telt en eigenlijk al twee of meer weken zwanger bent.

Omdat je pas in week 2 van je zwangerschap je bevruchting krijgt, is het de eerste week niet de juiste week om een zwangerschapstest te doen.

symtomen van een zwangerschap in week 1

Zwangerschapssymptomen week 2

Net zoals in de eerste week bestaat je baby nog niet. Er heeft nog geen bevruchting plaats gevonden, maar daar komt aan het einde van de tweede week verandering in. Op dit moment vindt namelijk de eisprong plaats en vanaf dit moment zullen de meeste vrouwen de eerste zwangerschapssymptomen ondervinden.

Hoewel het in praktijk bijna nooit voorkomt, kun je in deze week een misselijk gevoel ondervinden als gevolg van de bevruchting. Wel kan het zijn dat je in deze week toevallig misselijk bent of dat je de weken verkeerd telt en eigenlijk al drie weken zwanger bent. Er zijn zwangerschapstests die aangeven hoeveel weken je al zwanger bent, maar deze zijn in de beginfase van een zwangerschap niet nauwkeurig genoeg. Voor meer duidelijkheid is het aan te raden om het onderzoek door een huisarts of gynaecoloog uit te laten voeren.

Buikpijn in week 2 van de zwangerschap

Buikpijn als gevolg van je zwangerschap is in deze week nog niet mogelijk. De bevruchting moet namelijk nog plaatsvinden. Hoewel sommige vrouwen dit wel ondervinden, is dit hoogstwaarschijnlijk het gevolg van iets anders. Blijft de buikpijn aanhouden, dan is het aangeraden om een bezoek te brengen aan de huisarts.

Vermoeidheid in week 2 van de zwangerschap

Een zwangerschapssymptoom in week 2 dat wel daadwerkelijk het gevolg van de zwangerschap kan zijn, is dat je vrij moe bent. Doordat de bevruchting in deze week plaatsvindt, zal het lichaam zich direct aanpassen aan de zwangerschap. Aangeraden is om het dan rustig aan te doen.

Krampen en diarree in week 2 van de zwangerschap

Ook kun je last krijgen van krampen en diarree. Hoewel diarree minder vaak voorkomt, is buikkrampen normaal en geen reden om je hier zorgen over te maken.

symptomen in de tweede week

Zwangerschapssymptomen week 3

Dit is de week waarin de meeste zwangere vrouwen de eerste klachten ondervinden. De klachten zijn vaak erg licht, maar je ondervindt wel voor het eerste de zwangerschap.

Buikkrampen in week 3 van de zwangerschap

Als gevolg van het innestelen van de eicel kun je lichte buikkrampen ondervinden. Dit kan enkele dagen aanhouden en niet iedereen zal hier last van krijgen.

Innestelingsbloeding in week 3 van de zwangerschap

In de derde week kun je last krijgen van de innestelingsbloeding, dit houdt in dat je wat bloed verliest bij de innesteling. Dit is vergelijkbaar met een menstruatie, maar een stuk korter en minder heftig. Dit is volkomen normaal en geen reden om je druk over te maken.

Opgezette buik in week 3 van de zwangerschap

Een ander zwangerschapssymptoom dat voor kan komen in week 3 is een opgezette buik. Dit komt doordat je darmen trager werken als gevolg van zwangerschapshormonen.

Vermoeidheid in week 3 van de zwangerschap

Je lichaam verandert en dit kost energie. Het embryo is zich aan het ontwikkelen en dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van vermoeidheid.

zwangerschapssymptomen week 3

Zwangerschapssymptomen week 4

Je begint steeds meer van je zwangerschap te merken. Alhoewel je in de derde week van je zwangerschap de eerste klachten ondervond, zal dit in deze week versterkt worden. Dit is ook de week waarin een zwangerschapstest een betrouwbaar resultaat kan geven.

Gevoelige borsten in week 4 van de zwangerschap

Dit is waarschijnlijk de bekendste symptoom die je zult ervaren. De borsten voelen gevoelig of pijnlijk aan. Dit komt doordat er meer zwangerschapshormonen in het lichaam worden geproduceerd. Echter, gevoelige borsten kunnen ook bij ongesteldheid voorkomen, dus dit hoeft niet direct te wijzen op een zwangerschap.

Vermoeidheid in week 4 van de zwangerschap

Ook is vermoeidheid een veel voorkomende klacht in deze periode. Net zoals in week 3 werd aangeven, is je lichaam zich aan het voorbereiden voor de zwangerschap. Je lichaam is hard aan het werk en dit kost veel energie.

Buikpijn en pijn in je onderbuik in week 4 van de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen krijgen vanaf deze week last van een stekende pijn, terwijl een soortgelijke pijn als menstruatiepijn ook een veel voorkomende zwangerschapssymptoom is. Dit is per vrouw en zelfs per zwangerschap verschillend. Ook dit hoeft niet direct te wijzen op een zwangerschap, want je kunt simpelweg ook iets verkeerds hebben gegeten.

Misselijkheid in week 4 van de zwangerschap

Een andere klacht dat vaak voorkomt is misselijkheid en dan voornamelijk ochtendmisselijkheid. Dit komt doordat je maag leeg is en door iets te eten kan deze klacht vaak worden verholpen. Ook voldoende drinken kan dit probleem verhelpen of verminderen.

Hoofdpijn in week 4 van de zwangerschap

Het aanmaken van zwangerschapshormonen kan ook hoofdpijn veroorzaken. Of dit een lichte- of erge hoofdpijn is, is per vrouw verschillend. Een goede nachtrust kan de hoofdpijn verminderen.

zwangerschapstest in week 4

Zwangerschapssymptomen week 5

Doorgaans zul je merken dat de zwangerschapssymptomen deze week heftiger zijn dan de weken ervoor.

Buikpijn en een opgezette buik in week 5 van de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap werkt je spijsvertering langzamer dan normaal, met als gevolg dat je last kunt krijgen van buikpijn, een opgezette buik en winderigheid.

Meer afscheiding dan normaal in week 5 van de zwangerschap

In deze periode ondervinden veel zwangere vrouwen dat ze meer afscheiding hebben dan normaal. Ook kan de afscheiding dunner zijn. Dit zal in de weken hierna alleen maar meer worden. Dit is normaal en zorgt er voor dat de kans op mogelijke infecties in het geboortekanaal wordt verkleint.

Misselijkheid in week 5 van de zwangerschap

Naarmate je zwangerschap vordert wordt het hCG-niveau in je lichaam flink verhoogd. Des te hoger het hCG-level in het lichaam is, des te groter de kans op misselijkheid.

Last van brandend maagzuur in week 5 van de zwangerschap

Dit is ook de week waarin brandend maagzuur één van de symptoom van zwangerschap kan zijn. Dit is vervelend, maar geen reden om je zorgen te maken.

Pijnlijke borsten en veranderende tepels in week 5 van de zwangerschap

Net als in week 4, kun je ook in deze week last krijgen van gevoelige of pijnlijke borsten. Daarnaast merken ook veel vrouwen dat hun tepels veranderen of een onprettig gevoel veroorzaken. De tepels worden doorgaans donkerder en groter. Des te verder je in de zwangerschap zit, des te groter de veranderingen zichtbaar worden.

Slechte nachtrust en vermoeidheid in week 5 van de zwangerschap

Een slechte nachtrust is het gevolg van andere symptomen. Daarnaast kan piekeren de slaap ook verstoren. Er komen namelijk veel vragen en onzekerheden bij kijken. Een ander symptoom waar veel vrouwen in deze periode last van hebben is vermoeidheid. Dit komt zowel door een tekort aan slaap als door het feit dat je lichaam veel meer energie verbruikt.

Hoofdpijn en duizeligheid in week 5 van de zwangerschap

Zoals in eerdere weken al was aangegeven is hoofdpijn een symptoom dat vaak voorkomt. Daarnaast kun je vanaf deze week ook last krijgen van duizeligheid.

Hartkloppingen in week 5 van de zwangerschap

Zwangere vrouwen maken meer bloed aan in het lichaam. Echter, je hart is dit niet gewend en moet daardoor harder pompen om het bloed overal in je lichaam te krijgen. Dit kan hartkloppingen als gevolg hebben.

Stemmingswisselingen in week 5 van de zwangerschap

Bereid je er maar voor op, want ook stemmingswisselingen is een zwangerschapssymptoom dat deze week voor het eerste kan optreden.

Vreetbuien en een afkeer van voedsel in week 5 van de zwangerschap

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van vreetbuien. Deze klacht kan optreden vanaf week 5 van de zwangerschap. Daarnaast is een afkeer van bepaald voedsel en geuren ook een veelvoorkomend probleem. Dit komt omdat je tijdens deze periode veel scherper kunt ruiken en daardoor bepaalde geuren niet meer kunt uitstaan. Ook spelen zwangerschapshormonen een rol bij de afkeer.

vrouw met zwangerschapssymptomen in week 5

Zwangerschapssymptomen week 6

Je bent alweer zes weken zwanger en hoewel je er zelf misschien nog niets van merkt, gaan de ontwikkelingen in je buik ontzettend snel. Wat je waarschijnlijk wel merkt, is dat de ernst van de symptomen alsmaar toenemen.

Opgeblazen gevoel in week 6 van de zwangerschap

In week 6 zul je merken dat je een opgeblazen gevoel hebt in je buik. Dit komt helaas nog niet door de baby, want de baby is daar nog te klein voor. Zwangerschapshormonen zijn de oorzaak van het opgeblazen gevoel. Voeding kan ervoor zorgen dat dit gevoel erger wordt, maar gelukkig verdwijnt dit gevoel vanzelf weer.

Buikpijn in week 6 van de zwangerschap

Net zoals in eerdere weken kun je tijdens week 6 van je zwangerschap last krijgen van buikpijn. Dit komt doordat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de zwangerschap. Ook de buikpijn zal vanzelf weer verdwijnen.

Misselijkheid in week 6 van de zwangerschap

Ook misselijkheid is een zwangerschapssymptoom dat wekelijks terugkomt. Dit gaat vaak samen in combinatie met overgeven en duizeligheid. Hier is helaas weinig aan te houden en zal vanzelf weer overgaan. Wel is het aangeraden om stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden.

Vermoeidheid in week 6 van de zwangerschap

Er gebeurt enorm veel in je lichaam en dat kan leiden tot vermoeidheid. Aangeraden is om het rustig aan te doen en even te gaan zitten of liggen. Wanneer de vermoeidheid niet weggaat, kan dit het gevolg zijn van bloedarmoede. Overleg met je huisarts of er maatregelen getroffen moeten worden.

Bloedverlies in week 6 van de zwangerschap

In week 6 van je zwangerschap kan bloedverlies één van de zwangerschapssymptomen zijn. Bloedverlies kan meerdere oorzaken hebben. In het ergste geval kan het een teken zijn dat de zwangerschap is afgebroken. Tijdens de groei van het embryo is er misschien wat verkeerd gegaan en ben je waarschijnlijk ongesteld geraakt. Echter, bloedverlies hoeft niet altijd het gevolg te zijn van een afgebroken zwangerschap. Tijdens de zwangerschap ervaren sommige vrouwen bloedverlies, zonder dat er iets aan de hand is.

vrouw met zwangerschapssymptomen in week 6

Zwangerschapssymptomen week 7

Wekelijks verandert er in een hoog tempo ontzettend veel in je lichaam. Vergeleken met de week hiervoor is er alweer veel gebeurd. De zwangerschapssymptomen zijn deze week vaak nog erger dan in week 6.

Pijnlijke of gevoelige borsten in week 7 van de zwangerschap

In week 7 is een van de symptomen pijnlijke of gevoelige borsten bij het wakker worden. Wanneer de borsten aangeraakt worden, kan het gevoel erger worden. De gevoeligheid van de borsten kan in enkele weken minder worden. Naast dat de borsten gevoeliger zijn dan normaal, zijn de borsten ook vaak groter dan voorheen. Na de geboorte zullen de borsten langzamerhand het normale formaat aannemen.

Vaker moeten plassen in week 7 van de zwangerschap

Een symptoom dat nieuw is deze week, is het vaker moeten plassen. Dit is het gevolg van de groei van je baarmoeder en de druk die het veroorzaakt tegen je blaas. Denk niet dat dit verholpen kan worden met minder drinken. Minder drinken wordt zelfs afgeraden, want dit kan een blaasontsteking als gevolg hebben.

Verandering van eetlust in week 7 van de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen ervaren dat ze zin hebben in voedsel waar ze eerder nooit behoefte aan hadden. Zo hebben sommige vrouwen ineens trek in bijvoorbeeld augurken, drop of watermeloenen. Wanneer je denkt dat je eetverslaving ongezond is, overleg het met je huisarts of verloskundige.

Buikpijn en misselijkheid in week 7 van de zwangerschap

Buikpijn en misselijkheid is een zwangerschapssymptoom dat wekelijks terugkomt. Of eigenlijk niet weggaat. Zoals eerder al is vermeld, is dit het gevolg van alles wat erin je buik gebeurt. Je kleintje groeit snel en daarvoor is ruimte nodig. De misselijkheid wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Het beste wat je kunt doen om dit te verminderen, is door in plaats van driemaal per dag te eten, kleinere porties te verdelen over zes tot acht keer per dag.

Vermoeidheid in week 7 van de zwangerschap

Je lichaam verbruikt veel energie door alles wat erin je lichaam gebeurt en daardoor zal de vermoeidheid toetreden. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. Ga even zitten of liggen totdat de vermoeidheid afneemt. Verdwijnt de vermoeidheid niet vanzelf, neem dan contact op met de huisarts.

Bloedverlies in week 7 van de zwangerschap

Net zoals we in week 6 al aan hadden gegeven, kan bloedverlies het gevolg zijn van de afbraak van de zwangerschap. Echter, zoals we ook al eerder hadden vermeld, hoeft bloedverlies geen gevolg te zijn van de afbraak. Sommige vrouwen verliezen bloed zonder dat dit ernstige gevolgen heeft.

Zwangere vrouw met zwangerschapssymptomen

Zwangerschapssymptomen week 8

Je zit in week 8 en hoewel het einde niet in zicht is, ben je wel al goed op weg. Er rest nog ongeveer 30 weken tot de geboorte van je baby en dit zorgt er ook voor dat je lichaam blijft veranderen en jij dit zult merken.

Vermoeidheid in week 8

Net als voorgaande weken zul je tijdens week 8 ook weer last hebben van vermoeidheid. Dit komt doordat er zo ontzettend veel veranderd in je lichaam. Het enige wat je ertegen kunt doen, is voldoende rust nemen.

Misselijkheid in week 8

Een ander zwangerschapssymptoom van week 8 is misselijkheid. Ook dit is het gevolg van veranderingen in je lichaam. En voornamelijk de hormonen spelen een grote rol bij een misselijk gevoel. Belangrijk is om voldoende te blijven drinken. Daarnaast is het beter om je maaltijden in kleinere porties te verdelen en te verspreiden over maaltijden van zes tot acht keer per dag in plaats van de gebruikelijke drie keer per dag.

Krijgen van een dikke buik(je) in week 8

In deze week kun je ook een buikje krijgen. Helaas is dit niet gevolg van de groei van je kleintje, maar door de gasvorming in de darmen die opgezet zijn. Om de gasvorming te verminderen is het eten van vezelrijk voedsel en veel drinken aangeraden. Hierbij kun je denken aan fruit, groente en volkoren brood.

Gevoelige borsten in week 8

Ook in week 8 kun je last krijgen van gevoelige borsten. In week 7 gaven we al aan dat dit de komende weken alleen maar erger zou worden. Hier kun je helaas weinig tegen doen en de pijn zal vanzelf wegtrekken.

Duizeligheid in week 8

Duizeligheid gaat vaak gepaard met misselijkheid en in deze week kun je daar flink last van krijgen. Helaas ook op momenten wanneer het niet zo goed uitkomt, zoals tijdens het fietsen of autorijden. Verteerbaar voedsel eten zorgt voor een betere bloedsuikerspiegel en dit kan helpen bij het verminderen van deze zwangerschapssymptoom.

Raar droom in week 8

Aparte of enge dromen is een symptoom dat ook regelmatig kan optreden in week 8 van de zwangerschap. Dit is vervelend, maar volkomen normaal.

Kans op een miskraam in week 8 van de zwangerschap

Het kan zijn dat er in deze week iets verkeerd gaat in de ontwikkeling van je kleintje en een miskraam als gevolg met zich mee brengt. Je kleintje is in de beginfase van de zwangerschap ontzettend kwetsbaar en een kleine misstap kan grote gevolgen hebben.

We hopen dat je door dit artikel een duidelijk beeld heb gekregen van de zwangerschapssymptomen per week van de eerste twee maanden. 

Lees ook

7 comments

5 Online websites om je geboortelijst aan te maken - Kleintjeopkomst.nl 05/06/2020 - 23:17

[…] elkaar zoeken. Op deze website kan jij een eigen site maken voor jouw baby met meer informatie over je zwangerschap, hoe het allemaal vlot, en uiteindelijk ook meer informatie over je kleine […]

Beantwoorden
10 tips om de pijn tijdens de bevalling te verminderen - Kleintjeopkomst.nl 07/06/2020 - 19:25

[…] Regelmatig luisteren naar de muziek die je leuk vindt, helpt om te ontspannen. Als jij tijdens je zwangerschap in de prenatale zorg regelmatig naar bepaalde muziek luistert, dan kan het luisteren naar die muziek […]

Beantwoorden
8 dingen om met je partner te bespreken voordat je de baby hebt - Kleintjeopkomst.nl 11/06/2020 - 21:36

[…] Er zijn ontelbaar veel afspraken die gemaakt moeten worden voordat je kleine spruit arriveert. Zwangerschap is een teamwork tussen beide partners. Meestal zijn partners het over het algemeen eens over de […]

Beantwoorden
Wat moet er zeker in je bevallingstas? - Kleintjeopkomst.nl 13/06/2020 - 00:03

[…] opgegeven. Het is dus raadzaam om je voor te bereiden op je bevalling zodra je de 36e week van de zwangerschap ingaat, voor het geval je vóór de uitgerekende datum gaat […]

Beantwoorden
Zwangerschapssymptomen per trimester - Kleintjeopkomst.nl 07/11/2020 - 17:23

[…] last van tijdens je zwangerschap? En horen al deze dingen erbij? We hebben de meest voorkomende zwangerschapssymptomen voor je op een rijtje […]

Beantwoorden
Wat is een zwangerschapstest? - Kleintjeopkomst.nl 05/12/2020 - 21:53

[…] hCG in de urine gemeten worden. hCG is een hormoon dat het lichaam aanmaakt vanaf het moment dat je zwanger raakt, het wordt daardoor ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat er […]

Beantwoorden
Veilig sporten tijdens je zwangerschap - Kleintjeopkomst.nl 02/12/2021 - 21:45

[…] sporten tijdens de zwangerschap mag geen grote ongemakken veroorzaken en pijn is een signaal dat je serieus moet nemen. Je moet je […]

Beantwoorden

Schrijf een reactie