Als je een baby verwacht, moet je ook gaan nadenken over het kopen van babyspullen. Naast het inrichten van een babykamer staat er ook een kinderwagen op je babyuitzetlijst. Wat is er fijner om heerlijk met je kleintje er op uit te gaan? Wandelen door het bos of op het strand, shoppen in de stad of misschien wel hardlopen. Welke kinderwagen is nu geschikt voor jouw kleintje? En hoe vind je de perfecte kinderwagen?
Inhoudsopgave
Verschillende kinderwagens
Er zijn verschillende kinderwagens te koop: een traditionele kinderwagen, een 3 in 1 kinderwagen, een 2 in 1 kinderwagen, een buggy en een duo of tweeling kinderwagen. En dan zijn er ook nog speciale kinderwagens, zoals de all terrain kinderwagen of hardloopkinderwagen. In dit artikel gebruiken we kinderwagen en wandelwagen door elkaar. Officieel is een kinderwagen een wagen met alleen een reiswieg. Een wandelwagen gebruik je zodra je kindje zelfstandig kan zitten.
Ga je een kinderwagen kopen, dan heb je veel keuze. De keuze van het soort kinderwagen is van meerdere factoren afhankelijk. Welke dat zijn, hebben wij op een rijtje gezet.
De traditionele kinderwagen
De traditionele kinderwagen is een kinderwagen met alleen een reiswieg. Je legt je kindje plat in de reiswieg. Daardoor kan je de kinderwagen direct na de geboorte van je kindje gebruiken. Deze kinderwagen gebruik je tot je kindje ongeveer 6 tot 9 maanden is.
Het design van dit soort kinderwagens zijn nogal eens geïnspireerd op de jaren 60 en 70 maar met het comfort en techniek van nu. Kenmerkend zijn de 4 veelal witte grote wielen een een draadmand in het frame.
Bij de kinderwagen zit alleen een reiswieg, meer accessoires zijn er niet. Laat je kindje niet in de wieg liggen als je met de auto weg gaat. Dit betekent dat je een autostoel moet hebben om je kindje te kunnen vervoeren.
Extra’s zoals een luiertas, regenhoes of parasol zijn koop je er los bij. Hou er rekening me dat het frame niet altijd tot een klein pakketje ingeklapt kan worden. Daardoor kan de kinderwagen niet altijd met de auto me.
De traditionele kinderwagen gebruik je tot je kindje zelfstandig kan zitten. Vaak wordt de aanschaf van een traditionele kinderwagen gecombineerd met een buggy. Wil je langer gebruik maken van je kinderwagen dan is een 3 in 1 kinderwagen een optie.
3 in 1 kinderwagen
De 3 in 1 kinderwagen gebruik je voor een langere tijd. Vanaf de geboorte tot je kindje ongeveer 3 jaar is. Je koopt een complete kinderwagen: de wagen is inclusief reiswieg, een autostoeltje en een zitje. Je bevestigt deze onderdelen heel makkelijk op het lichtgewicht aluminium frame. Het frame klap je als een compact pakketje in waardoor het makkelijk in de achterbak van je auto past. De kinderwagen heeft 3 van 4 grote wielen. Hoe groter de wielen hoe minder je kindje de schokken voelt als je op een oneffen ondergrond rijdt.
Aan te passen aan de verschillende leeftijden van jouw kindje
De wandelwagen is geschikt voor verschillende leeftijden. Vanaf de geboorte kan je je kindje al meenemen in een reiswieg voor een heerlijke wandeling of een middagje shoppen in de stad. In de reiswieg ligt je kindje lekker warm en beschut. Door de goede vering ligt je kindje ook nog eens comfortabel. Ideaal dus om met je kindje op pad te gaan. Er is ook aan jouw comfort gedacht. In het frame bevindt zich vaak een boodschappenmand zodat je zware spullen onderin kunt leggen. De meeste combi kinderwagens hebben een in hoogte verstelbare duwstang. Ideaal voor langere mensen. Je gebruikt deze combi kinderwagen als wandelwagen zolang jouw kindje nog niet zelfstandig kan zitten.
Veilig vervoeren
Als je met de auto weggaat, gebruik je het autostoeltje. Dit stoeltje valt in groep 0, net als de Maxi Cosi. Hiermee kan je je kindje veilig vervoeren. Het stoeltje bevestig je met de bijbehorende adapters op het frame. Je hoeft je kindje dus niet over te leggen in een reiswieg waardoor het lekker kan blijven slapen. Heb je al een Maxi Cosi van autostoel? Dan is een 2 in 1 een perfecte kinderwagen. Dit type kinderwagen is inclusief reiswieg en zitje maar zonder de autostoel.
Zodra je kindje zelfstandig kan zitten, bouw je de kinderwagen heel gemakkelijk om door het zitje op het frame te bevestigen. Je plaatst het zitje met het gezicht van je kindje van je af of je laat je kindje naar je kijken. Net wat jij fijn vindt. Het zitje heeft vaak een verstelbare rugleuning, handig voor als je kindje onderweg in slaap valt. Met één handbeweging verstel je de leuning.
Accessoires
Bij de aanschaf van een 3 in 1 kinderwagen zijn vaak ook accessoires inbegrepen. Als je kindje kan zitten, is een warme voetenzak geen overbodige luxe. Zo kan je de kinderwagen het hele jaar gebruiken en zit je kindje heerlijk warm. Voor de onverwachte regenbui heb je altijd een regenhoes onderin je mand liggen. En voor de heerlijke zonnestralen gebruik je een klein parasolletje. Denk ook aan het kopen van een luiertas. De tas beschikt over een verschoningsmatje waar je je baby op kunt leggen en onderweg kunt verschonen. Deze accessoires zijn leverbaar in dezelfde kleuren als de kinderwagen en vormt zo een mooi geheel.
Neem je je kindje me in de auto, dan gebruik je een autostoel uit groep O, zoals een Maxi Cosi. Vraag dan naar de bijbehorende adapters. Hiermee plaats je de autostoel heel gemakkelijk op het frame van de kinderwagen. Zo hoef je je kindje niet uit de Maxi Cosi te halen en kan je kindje heerlijk door blijven slapen.
Kortom, de veelzijdige 3 in 1 wandelwagen kan je in meerdere situaties gebruiken. Ook gebruik je deze wandelwagen een langere tijd, vaak tot je kindje 3 jaar is. Daarmee is deze complete kinderwagen ook een multifunctionele kinderwagen.
Buggy’s
Buggy’s zijn geschikt als jouw kindje zelfstandig kan zitten. Er zijn vele voordelen aan het gebruik van een buggy. Een buggy is lichter, meer wendbaar en neemt niet zo veel ruimte in beslag. Als je een buggydrager hebt, neem je de buggy makkelijk me op de fiets. In het OV kan je de buggy inklappen en je kindje op schoot nemen. Laat je je baby liever in de buggy liggen? Dan neemt de buggy niet zo veel ruimte in beslag. Ook handig voor als je op reis gaat met het vliegtuig.
Gebruik de buddy niet als je langere tijd op pad gaat. De buggy is wat minder comfortabel en heeft vaak een beperkt verstelbare rugleuning. Door de minder grote wielen vangen buggy’s minder goed schokken op. Ook hebben buggy’s geen verstelbare duwstang maar 2 handgrepen. Als je op zoek bent naar het optimale comfort voor je kindje én voor jezelf dan zijn buggy’s minder geschikt.
Duo kinderwagen en tweeling kinderwagen
Met een duo kinderwagen kan je twee kinderen van verschillende leeftijden tegelijk vervoeren. Op deze kinderwagen plaats je een reiswieg en een kinderzitje op het frame. Plaats ze zoals jij dat wilt, van je af, naar je toe of laat de kindjes naar elkaar ‘kijken’. Een tweeling kinderwagen gebruik je voor je tweeling. Je plaatst 2 reiswiegjes en later 2 kinderzitjes op het frame. Ook nu kun je zelf bepalen hoe je de kinderzitjes plaatst. Beide zitjes met het gezicht van je kindjes naar voren, naar jou toe gericht of één van je af en één naar je toe. In het laatste geval kan je tweeling ook naar elkaar kijken en brabbelen, gezellig!
Een dubbele kinderwagen en de tweeling kinderwagen zijn er vaak in een 2 in 1 uitvoering. Een autostoel zit er niet bij. Kijk, net als bij de 3 in 1 kinderwagens welke accessoires inbegrepen zijn bij de koop van de kinderwagen. Extra belangrijk omdat je een aantal accessoires, zoals de voetenzakken en klamboe 2 keer moet aanschaffen. Let ook op of je een meerijdplankje voor je peuter aan de kinderwagen kunt bevestigen.
Voorbeelden van populaire merken duo kinderwagens zijn De Luiz duo kinderwagen van Baninni, Nuna Demi, Joolz Geo2 en de Bugaboo Donkey.
Speciale kinderwagens
In het assortiment kinderwagens vind je ook speciale kinderwagens, zoals een all terrain kinderwagen of een hardloop kinderwagen.
Hardloop kinderwagen
Deze kinderwagen heeft een goede vering waardoor het een ideale wagen is om afstanden te hardlopen. Kies als je gaat beginnen wel een vlak stuk weg uit om te gaan hardlopen. Ondanks de goede vering kan je kindje toch nog veel stuiteren. En dat wil je natuurlijk niet. Maak je kindje goed vast door middel van de riempjes. Door de hoge snelheid die je bereikt, is een extra check geen overbodige luxe.
Let bij de aanschaf van de kinderwagen ook op het gewicht van de wagen. Omdat je niet alleen loopt, is je loop sowieso al wat zwaarder. Ga de eerste keer niet te lang trainen. Een mooie optie is dat je de duwstang in verschillende standen kan zetten. Zo kan je in de juiste houding trainen.
3 Wielen
Kenmerkend voor deze modellen kinderwagens zijn de 3 grote wielen, 1 wiel voor en 2 achter. Hoe groter de wielen hoe minder je kindje de schokken voelt als je over een oneffen weg rijdt. Met 1 wiel voor ben je veel wendbaarder en kan je ook makkelijker rijden over onverharde wegen. Maar let op, je kindje kan nog steeds veel stuiteren op deze wegen. Probeer de kinderwagen eerst uit op een vlakke ondergrond zodat je zelf kan bepalen hoe je kindje gedijd tijdens de training.
Een speciale hardloopkinderwagen is de perfecte combinatie voor de hardlopers onder ons. Deze kinderwagens zijn wel minder geschikt om je kleintje langdurig in te vervoeren.
Onder de hardlopers zijn er een aantal populaire merken kinderwagens. Een voorbeelden van speciale hardloopkinderwagens zijn de Hauck Runner en de Bugaboo Runner.
Welke kinderwagen is geschikt voor het bos?
Als je graag in het bos wandelt of je gaat graag naar het strand, kijk dan eens naar een all terrain kinderwagen. De all terrain kinderwagen heeft 4 grote wielen en hebben een stevig frame. Hou wel rekening met het gewicht en de grootte van de kinderwagen. Moet de kinderwagen in de auto me? Kijk dan of je het onderstel nog goed kunt optillen en of het nog in de auto past.
Voor all terrain kinderwagens kan je eens kijken naar de Bugaboo Lynx kinderwagen of de Maxi Cosi Nova.
Wat is een goede kinderwagen voor lange mensen?
Als je langer bent dan gemiddeld let dan goed op bij het kopen van een kinderwagen. Wij raden je aan om in ieder geval een kinderwagen te kopen met een verstelbare duwstang. Daardoor loop je meer comfortabel achter de wandelwagen. Let ook op de hoogte van de wieg en zitje. Bij sommige merken is, naast de verstelbare duwstang, ook het zitje in hoogte verstelbaar. Door de zitting hoger in te stellen voorkom je rugklachten doordat je telkens te diep moet bukken. Populaire merken onder lange mensen zijn onder andere de Stokke Xplory, Joolz Day, Joolz Geo en de Mutsy Evo.
Welke extra’s kan ik nog meer kopen bij de aanschaf van een kinderwagen?
We hebben al een aantal accessoires besproken die eigenlijk bij de basis uitrusting van een kinderwagen horen. Er zijn nog een aantal andere handige producten die je kunt kopen.
Een klamboe
Een klamboe beschermt je kindje tijdens de wandeling tegen insecten. Dat geeft een stuk rust onderweg. Zorg er wel voor dat je kindje niet verstrikt kan raken in het gaas.
Meerijdplankje
Wil je een kindje dat al goed kan staan meenemen maar kan hij of zij nog niet zo lang me lopen? Dan is een meerijdplankje een goed idee. Dit plankje bevestig je aan de kinderwagen en je kindje staat op het plankje voor jou. Er zijn verschillende soorten meerijdplankjes te koop. Test dit ook in de winkel. Het moet gemakkelijk gemonteerd en gedemonteerd worden.
Hoe leg je je baby in de kinderwagen?
Als je baby net geboren is, leg je je baby in de reiswieg. Zorg er voor dat je daarbij het hoofdje van je baby goed ondersteunt. Afhankelijk van het weer, dek je je kleintje toe met een deken of een laken. Ter hoogte van het hoofdje leg je een hydrofiel luier. Let er ook op dat je je kindje niet te warm kleedt. De kap van de kinderwagen gebruik om je kindje te beschermen tegen de wind. Een regenhoes beschermt je kindje én je kinderwagen tegen de regen.
Als je kindje zelfstandig kan zitten dan mag het in het zitje, leuk! Je kindje kan zo de wereld gaan ontdekken en je zult merken dat het vrolijk om zich heen gaat kijken en brabbelen. Als je je kindje in het zitje tilt, ondersteun dan de billen van je kindje en let er goed op dat je de beentjes aan weerszijden van het middenstuk van de kinderwagen hebt.
Zorg er voor dat je je kindje altijd vast maakt. Ook als je kindje altijd rustig zit. Er kan altijd iets gebeuren, een hobbel in de weg of uitwijken voor een hond waardoor je kindje gaat bewegen in het zitje. Het is dan een hele geruststelling dat je kindje vast zit en niet uit de kinderwagen kan vallen. Zorg er voor dat je je kindje altijd vast maakt. Ook als je kindje altijd rustig zit. Er kan altijd iets gebeuren, een hobbel in de weg of uitwijken voor een hond waardoor je kindje gaat bewegen in het zitje. Het is dan een hele geruststelling dat je kindje vast zit en niet uit de kinderwagen kan vallen.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wandelwagen?
Tips bij het uitzoeken van een kinderwagen.
- Past het onderstel van de kinderwagen in de achterbak van je auto? Probeer het uit in de winkel. Vaak mag je het ook even testen, maak daar zeker gebruik van. Het moet namelijk makkelijk gaan.
- Hoe zwaar is het onderstel? Heeft de kinderwagen een lichtgewicht aluminium frame?
- Welke accessoires zijn inbegrepen? Denk aan een regenhoes of een voetenzak in de kleur van de kinderwagen. En vergeet de parasol niet!
- Waar ga je de kinderwagen voor gebruiken? Fiets je veel dan is een buggy een optie. Voor langere wandelingen biedt een 2 in 1 of een 3 in 1 kinderwagen meer comfort voor jullie beiden. Als sporter kan je kiezen voor een speciale kinderwagen. Een buggy is weer handig voor in de stad, tijdens een vakantie of bij het gebruik in het OV.
- Kijk naar je houding achter de kinderwagen. Heeft de kinderwagen een verstelbare duwstang? Is het zitje in hoogte verstelbaar?
- Ga je voor een tweedehands kinderwagen? Check de kinderwagen dan goed op beschadigingen, verbuigingen en gebreken. Als het frame niet meer intact is, kan dit voor zwakte in het frame zorgen. Controleer ook of de banden nog in orde zijn. Tot slot is het belangrijk om na te gaan of deze kinderwagen voldoet aan het keurmerk NEN-EN 1888.
Wat is een goede kinderwagen?
We hebben je meer informatie gegeven over de verschillende soorten kinderwagens. Welke voor jou, je kindje of je twee kindjes geschikt zijn, is afhankelijk van hoe je de wandelwagen wilt gebruiken. Voor de stad of juist op een onverhard terrein? Ga je er me hardlopen of juist een rustige wandeling me maken. Laat je vooral informeren door de speciaalzaken. Probeer kinderwagens uit.
Welke merken kinderwagens zijn er?
Zowel online als in de speciale babywinkels vind je enorm veel kinderwagens van verschillende merken. Bekende merken zijn Bugaloo, Joolz, Maxi Cosi en Stokke. Andere populaire merken zijn Kinderkraft, Nuna, Quinny en Chicco.
Ieder merk onderscheidt zich op design en functionaliteiten. En dat is waar wij als ouders het eerste naar kijken. Het is belangrijk om ook naar de veiligheid te kijken. Uitstekende delen, goed functionerende remmen, bescherming tegen beklemming van de handjes van je baby en eventueel meereizende peuter. Het is een geruststelling dat veel merken kinderwagens op de Nederlandse markt voldoen aan het keurmerk NEN-EN 1888. Vraag er voor de zekerheid wel naar.
Welke kinderwagen is de beste?
Welke kinderwagen het beste bij jullie past, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Online vind je veel informatie over het testen van kinderwagens. Heel zinvol om te lezen, maar de aanschaf van een wagen is toch een persoonlijke keuze. Let bij de aanschaf wel op de veiligheid. Kinderwagens van populaire merken voldoen vaak aan het keurmerk NEN-EN 1888. De kinderwagen is goedgekeurd volgens Europese veiligheidsnormen. Vraag er in de winkel eens naar of lees het terug bij de product specificaties of in de gebruiksaanwijzing.
Hoe duur zijn kinderwagens?
De prijs van een kinderwagen is afhankelijk van het soort kinderwagen dat je wilt kopen. Je hebt al een kinderwagen vanaf € 280. Wil je meer comfort en extra accessoires? Reken dan op €1100. Staar je niet blind op de prijs. Een 3 in 1 kinderwagen is in aanschaf duurder, maar je gebruikt de kinderwagen vaak 3 jaar. Na die tijd is de kinderwagen nog in goede staat. De bekleding kan je er vaak afhalen en is goed te reinigen. Daarmee is de wandelwagen geschikt voor weer eens 3 jaar.
Waar kun je kinderwagens testen?
Online vind je veel informatie over populaire merken kinderwagens. De Consumentenbond heeft ook kinderwagens getest. Ook kan je veel informatie lezen op de websites van de merken zelf. Toch adviseren wij je om naar een babywinkel te gaan. Laat je informeren door een specialist, rij een rondje in de winkel, haal de kinderwagen eens uit elkaar en leg het aluminium frame in de achterbak van je auto. Verwissel de reiswieg met het kinderzitje. Gaat het gemakkelijk? Staan jij en je partner goed achter de wandelwagen? En heeft het merk ook nog eens je favoriete kleur? Dan heb je een goede match, gefeliciteerd!
Wat als ik niet tevreden ben over de aankoop van de kinderwagen?
Het kan natuurlijk zijn dat je niet helemaal blij bent met de aankoop van de kinderwagen ondanks dat je je nog zo zorgvuldig voorbereid hebt.
Belangrijk is om onderscheid te maken in het soort ontevredenheid. Functioneert de kinderwagen niet naar behoren of is er in je persoonlijke situatie iets veranderd waardoor je niet meer helemaal blij bent?
Wettelijke garantie
In het eerste geval ga je terug naar de winkel waar je de kinderwagen gekocht hebt. De verkoper neemt je klacht in behandeling en kan het soms direct oplossen. De kinderwagen wordt bijvoorbeeld gerepareerd of er wordt een onderdeel vervangen. Dit valt onder het wettelijk recht dat je hebt nadat je een koop hebt gedaan.
Het kan ook zijn dat jij via de winkelier een beroep moet doen op de fabrieksgarantie. Gemiddeld geeft de fabrikant van kinderwagens een garantie van 2 jaar. Hou er wel rekening me dat niet alles onder de garantie valt. Dat kan het geval zijn als je de kinderwagen niet hebt gebruikt waarvoor het bestemd is om te gebruiken.
Je persoonlijke situatie is veranderd
In het tweede geval, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe auto hebt gekocht waarin de kinderwagen niet meer past of je de kinderwagen toch anders gebruik dan je vooraf had gedacht, kan de winkelier je vaak opnieuw helpen bij de aanschaf van een nieuwe kinderwagen. Mogelijk zijn ze ook bereid om je financieel wat tegemoet te komen. Als je ‘oude’ kinderwagen nog in goede staat is, kan je deze vervolgens verkopen op een online platform.