Zwangerschap is een levensveranderende ervaring, niet alleen voor moeders maar ook voor vaders. Er zijn ontelbaar veel afspraken die gemaakt moeten worden voordat je kleine spruit arriveert. Zwangerschap is een teamwork tussen beide partners. Meestal zijn partners het over het algemeen eens over de opvoeding en de verzorging van hun kind; maar zoals we allemaal weten, denken mannen en vrouwen niet altijd hetzelfde. Evenzo hebben moeder en vader verschillende filosofieën en denkprocessen als het gaat om het opvoeden van een kind.
Het is dan ook belangrijk dat jullie eens samenzitten over het opvoeden en verzorgen van jullie baby. Goede afspraken maken namelijk goede vrienden.
Inhoudsopgave
1. Teamwerk:
Teamwerk is erg belangrijk wanneer je een baby hebt. Jij en je partner moeten teamwerk ontwikkelen om de eerste 4 a 5 maanden voor de baby te zorgen. Als jij en je partner niet de gewoonte hebben om elkaars werk en verantwoordelijkheden te delen is het belangrijk dat je hier tijdens de zwangerschap aan werkt.
2. Taakverdeling:
Kinderen opvoeden is niet eenvoudig. Je moet enorm veel geduld hebben en de baby gaat heel wat van je tijd en aandacht vergen. Soms is het te veel voor één persoon. Veel ouders verdelen taken onderling afhankelijk van hun de taak en wanneer hij of zij thuis is. Vergeet ook zeker niet om nare taken zoals het verversen van een luier te eerlijk te verdelen. Het is niet eerlijk als die taak altijd op mama of de partner terechtkomt.
3. Tijd voor jezelf en vrije tijd:
Na de zwangerschap is het belangrijk voor een moeder om zichzelf gezond te houden. Zowel mentaal als fysiek.
Door de hele dag de hele dag voor de baby te zorgen, kan een moeder moe, geïrriteerd en onwel worden. Het is erg belangrijk om jouw 24 uur zo in te delen dat moeder en vader beiden wat tijd voor zichzelf hebben.
4. Financiën:
Waarschijnlijk het belangrijkste en meest gevoelige gespreksonderwerp is hoe de financiën moeten worden beheerd. Het opvoeden van een baby brengt een hoop kosten met zich mee. Ouders moeten bij elkaar zitten en plannen hoe ze recentere uitgaven, zoals babyverzorgingsproducten, kleding, enz., in hun budget kunnen inplannen. Daarnaast is het ook nodig om vooruit te kijken. Kinderopvang bijvoorbeeld, kan erg duur zijn.
5. Slaap:
Voldoende slaap krijgen kan erg moeilijk zijn met een nieuwe baby in huis. Als jij en je partner slaaptekort hebben, zal dit leiden tot ruzies, meningsverschillen, opvliegendheid, depressie en uiteindelijk aan je relatie knagen. Het is raadzaam om een slaaproutine in te plannen voordat de baby er is en je samen heel wat slapeloze nachten beleeft.
6. Religie of familiecultuur:
Onder de paren van gemengde religies is religie ook een zeer gevoelig onderwerp. Ouders zijn het vaak niet met elkaar eens wat betreft religie. Zelfs bij paren met een vergelijkbaar geloof ontstaan er conflicten, zoals hoeveel de baby te betrekken bij je religie en cultuur. Het is een van die onderwerpen die een rationele en logische discussie tussen jou en je partner vereist om in de toekomst meningsverschillen en discussies te voorkomen.
7. Intimiteit en seksleven:
Je libido kan op een erg laag pitje staan nadat je een baby hebt gekregen. Slaapgebrek en voor de baby zorgen vergen namelijk heel erg veel tijd en moeite. Het is belangrijk om vaal te knuffelen en tijd vrij te maken voor elkaar. Dit hoeft niet altijd intiem te zijn – maar je wilt niet dat je uit elkaar groeit.
8. Huismoeders
Sommige vrouwen kiezen ervoor de eerste paar jaar thuis te blijven om voor de kinderen te zorgen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat huismoeder zijn een full-time job is. Het is belangrijk dat je de taken van je vrouw respecteert en haar helpt. Bespreek wat er van elkaar verwacht wordt en hoe huismoeder zijn de financiën zal beïnvloeden.