Home Geboorte De voordelen van borstvoeding en tips voor nieuwe moeders

De voordelen van borstvoeding en tips voor nieuwe moeders

Geschreven door Kleintjeopkomst.nl
borstvoeding
BabyBaby

Is er een baby op komst of ben je een nieuwe moeder, die graag alles wil weten over borstvoeding? Dan ben je hier op het juiste adres. Je zult vast al vaak gehoord hebben dat moedermelk de beste voeding is voor je pasgeboren baby. Het geven van borstvoeding brengt veel voordelen met zich mee zowel voor moeder als kind. We lichten hier de belangrijkste voordelen van borstvoeding uit en geven tips voor nieuwe moeders.

Inhoudsopgave

Moedermelk beschermt de baby tegen allerlei ziektes


Wist je dat moedermelk niet alleen belangrijk is als voeding om je kindje te laten groeien? In moedermelk zitten ook essentiële bestanddelen die je kindje beschermen tegen ziektes. Denk hierbij aan zogeheten ‘levende bestanddelen’, zoals goede bacteriën, stamcellen, witte bloedlichaampjes, antistoffen, hormonen en enzymen. Hierdoor wordt je baby optimaal beschermd tegen infecties en andere ziektes. Wist je bijvoorbeeld dat baby’s die alleen borstvoeding krijgen een kleiner risico hebben op spijsverteringsklachten, verkoudheid, griep, misselijkheid en spruw? Kortom, een goede reden om voor borstvoeding te kiezen.

Baby’s die borstvoeding krijgen herstellen sneller bij ziekte

Borstvoeding is natuurlijk geen garantie, dat je kindje niet ziekt wordt. Wordt je baby ziek en heeft hij/zij bijvoorbeeld griep, koorts of diarree, dan zal jouw lichaam daar antistoffen voor aanmaken. Dit helpt je kindje om sneller te herstellen. Ook als je zelf een keertje ziek wordt, dan mag je gewoon borstvoeding blijven geven. Je lichaam maakt antistoffen aan, die via de moedermelk aan je kindje worden doorgegeven. Dit betekent dat je baby meteen beschermd wordt tegen deze ziekte.  

Borstvoeding zorgt voor een optimale binding met je kindje


Na de bevalling is direct huid-op-huid contact met je kindje heel belangrijk. Dit zorgt voor extra aanmaak van het hormoon oxytocine, dat ook wel het ‘knuffelhormoon’ wordt genoemd. Dit zorgt zowel bij jou als bij de baby voor een geborgen en prettig gevoel. Ook het zuigen van de baby op de tepel bevordert de aanmaak van oxytocine. Hierdoor wordt ook de toeschietreflex gestimuleerd, waardoor het geven van borstvoeding gemakkelijker wordt. Een voordeel van borstvoeding is niet alleen dat je je baby hiermee adequaat kunt voeden, het is ook een manier om je kindje te kalmeren en gerust te stellen.


Borstvoeding is ook gunstig voor een goede nachtrust

De meeste baby’s hebben de neiging om ’s nachts wakker te worden, omdat ze voeding nodig hebben. Het voordeel bij baby’s die borstvoeding krijgen, is dat ze doorgaans sneller weer in slaap vallen. De oxytocine, die vrijkomt bij het geven van borstvoeding, is hiervoor verantwoordelijk. Het zorgt voor een geborgen en slaperig gevoel. Daarbij bevat moedermelk ook andere hormonen en bestanddelen die het kindje helpen om een gezond slaap-wakkerritme te ontwikkelen.

borstvoeding

Eenmaal eraan gewend, dan biedt borstvoeding veel gemak!


In de beginfase kan het wennen zijn om borstvoeding te geven. Ook kun je in het begin last krijgen van gevoelige tepels. Als je echter eenmaal gewend bent aan het geven van borstvoeding, dan zul je hier alleen maar veel gemak van ondervinden. Je kunt eenvoudig op elk gewenst moment en waar dan ook voeden. Je hoeft niet in de weer met melkpoeder, het opwarmen van de melk en het desinfecteren van melkflesjes. Vooral ook onderweg is het ontzettend handig. Je hoeft geen kunstvoeding en de fles mee te nemen of je druk te maken over of je onderweg de fles wel ergens kunt opwarmen. Borstvoeding is dus ook gewoon heel praktisch!

Tips voor nieuwe moeders


Hieronder hebben we een aantal tips op een rij gezet voor nieuwe moeders die borstvoeding willen geven:

  • Leg je kindje meteen na de geboorte aan om de borstvoeding op gang te helpen.
  • Zorg voor een comfortabele houding met een steun in de rug en bijvoorbeeld een kussen onder je arm.
  • Zorg dat het lichaam en het hoofdje van je baby in één lijn liggen en laat het buikje van je baby tegen jouw buik rusten.
  • Zorg voor een rustige, ontspannen omgeving. Is er bezoek, trek je dan gewoon even terug als jij je daar prettiger bij voelt.
  • Geef borstvoeding op verzoek van je kindje. Stel niet meteen een strak voedingsschema op. Er ontstaat vanzelf enigszins regelmaat in de voedingen.

Veel nieuwe moeders die borstvoeding geven, vragen zich af of hun baby wel genoeg voeding krijgt. Je weet namelijk niet hoeveel je kindje drinkt. Groeit je kindje goed en plast hij of zij voldoende (op zijn minst 4 plasluiers per dag), dan kun je er gerust op zijn dat je kind voldoende voeding krijgt. Verder is het ook belangrijk dat je baby alert en vrolijk is.

Lees ook

Schrijf een reactie