Het geven van medicijnen aan kinderen kan erg lastig zijn. Deels komt dit omdat kinderen natuurlijk niet snappen dat het voor hun eigen bestwil is. Aan de andere kant kan het lastig zijn, omdat het bijvoorbeeld pillen zijn, of omdat het vies smaakt.
Inhoudsopgave
Hoe maak je het makkelijker?
Om het geven van medicijnen iets makkelijker te maken zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen. Moet je kind vaker medicijnen innemen? Dan kan het ook een kwestie van wennen zijn. Uiteindelijk zal je kind het gewend zijn en dan is het niet langer een probleem.
Veel ouders vinden het lastig om door te zetten. De kinderen weigeren de medicijnen van alle kanten en de ouders geven het op. Dit komt deels omdat het niet fijn is om je kinderen iets te dwingen wat ze echt niet willen. Aan de andere kant is het niet leuk voor ouders dat het geven van medicatie soms nodig is. Iedereen wil dat zijn kinderen gezond zijn en nooit iets mankeert.
Of je nu een manier zoekt om je kind fatsoenlijk medicatie tegen koorts te geven af en toe, of misschien een manier voor een kind dat dagelijks medicijnen in moet nemen. Wij gaan je hierbij helpen!
Het probleem van het geven van medicijnen aan kinderen
Bij kleine kinderen kiest men vaak voor het geven van vloeibare medicijnen. Deze medicijnen kun je vaak in verschillende smaakjes krijgen. Ook is het bij deze medicijnen makkelijker om ze te verstoppen. Je kunt ze door het drinken heen doen bijvoorbeeld. Je weet dan alleen niet of het kind alles heeft binnengekregen, als de fles niet leeg is. Ook mag je sommige medicatie niet verdund aanbieden. Hoewel veel ouders dus voordelen zien in het geven van vloeibare medicatie, is het niet altijd ideaal.
Je kunt ervoor kiezen om over te gaan om het slikken van pillen. Echter brengt ook dit weer problemen met zich mee. Zo kun je ze bijvoorbeeld niet verstoppen in het drinken of in de voeding. Het kind moet de pil, bewust tot zich nemen. Vaak zijn er geen lekkere smaakjes of leuke vormpjes voor, die het nog tot een feestje zouden kunnen maken. Tenzij we het hebben over de simpele pijn- en koortsmedicatie. De zuigtablet varianten hiervan, hebben vaak smaakjes/vormpjes die het toch iets makkelijker maken. In het geval van zuigtabletten kan een nadeel zijn, dat het kind er halverwege zat van kan zijn en je weet op dat moment niet hoeveel medicatie er ingenomen is.
6 tips om je te helpen bij het toedien van medicatie bij kinderen
Of het nu gaat om tijdelijke koorts- en pijnmedicatie, of dagelijkse medicatie voor langere tijd, tips zijn altijd welkom, toch?!
In het geval van pillen slikken
Hier kunnen we eigenlijk alleen de beste tip over delen; Doe de pil onder de tong en neem een slok water. De pil glijdt dan vanzelf, vaak ongemerkt mee naar binnen.
Omkopen en/of belonen
Een prima methode! Beloon je kind voor het nemen van medicatie. Maak er een ritueel van, zodat het leuk en interessant wordt.
Biedt het op een leuke manier aan
Saai is ook maar saai! Vloeibare medicatie door zo’n apotheekspuitje? Niks aan! Ga samen een leuke speciale lepel kopen bijvoorbeeld. Pillen gewoon zo innemen? Maak er iets leuks van! Met wat druiven en ander fruit, heb je er al snel en leuk gezichtje van gemaakt!
Openheid en eerlijkheid
Niemand zit erop te wachten om zijn kinderen medicatie te moeten geven. De kinderen niet, maar jij zelf ook niet. Probeer echter eerlijk en open met je kind(eren) te zijn. Waar is de medicatie voor en waarom is het belangrijk om het in te nemen? Wees eerlijk en benadruk het belang van het innemen, hoe vervelend dit ook is. Onthoud dat het voor de ouders niet leuk is, maar ook de kinderen, vinden er echt niks aan!
Laat je kind(eren) meebeslissen
Het is voor kinderen altijd fijn om het gevoel te hebben, dat ze ergens controle over hebben. Laat je kind bijvoorbeeld het tijdstip kiezen, of wie de medicatie toedient. Laat het kind zelfs iets beslissen, hoe klein dan ook. Je kind zal zich betrokken voelen, waardoor de inname iets makkelijker kan verlopen.
Geduld, geduld en nog eens geduld
Hoe vervelend het ook is voor de ouders. Tel daar 1 miljoen bij op en dan komen we misschien in de buurt van het gevoel van het kind zelf. Verlies je geduld niet. Voel je je geduld opraken? Dit overkomt <strong>echt</strong> de beste van ons. Loop dan even weg tot je jezelf herpakt hebt. Niet opgeven! Hou het doel voor ogen en maak dit bespreekbaar.