Home Geboorte Vaderschapsverlof in 2022 – dit moet je weten

Vaderschapsverlof in 2022 – dit moet je weten

Geschreven door Kleintjeopkomst.nl
Vaderschapsverlof 2022
BabyBaby

Samen een kind krijgen is een prachtige gebeurtenis die veel veranderingen met zich meebrengt. De geboorte van een kind betekent dat je van stel naar gezin groeit. Dat heeft grote gevolgen voor de werk-privébalans. Samen met je partner mag je gaan ontdekken hoe je de balans vindt tussen werk en gezin.

Om te voldoen aan de invulling van Europese invulling werk-privébalans heeft de regering de mogelijkheden voor partnerverlof bij geboorte en bevalling flink uitgebreid. Daarmee kunnen ouders veel meer zelf bepalen hoe ze de zorg voor hun kindje onderling verdelen en krijgt de moeder meer ondersteuning, omdat de vader ook betaald verlof kan opnemen. Het doel van de regering is om de drempel te verlagen voor het opnemen van ouderschapsverlof en er zo voor te zorgen dat stellen vanaf de geboorte van hun kind kunnen groeien naar nieuwe afspraken over de verdeling van werk en zorg.

Inhoudsopgave

Samen de zorg voor je kindje

Sinds 2019 krijgen partners 5 werkdagen verlof direct na de geboorte van hun kindje. Sinds 1 juli 2020 is dat uitgebreid met 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden na de geboorte van een baby. In augustus 2022 wordt dat verder uitgebreid met 9 weken betaald verlof. Daarmee komt het betaalde partnerverlof op 15 weken. Een mooie ontwikkeling voor jonge ouders om samen de eerste maanden na de geboorte niks te hoeven missen van hun kleine spruit en een mooie basis te leggen voor de ontwikkeling en groei van hun baby.

Wat deze nieuwe regels betekenen voor jouw persoonlijke situatie voor en na 1 augustus 2022 hebben we voor je uitgezocht en leggen we je hier uitgebreid uit. We kijken daarbij niet alleen naar de mogelijkheden die jij als partner hebt, maar kijken ook naar het reguliere zwangerschapsverlof. Zo heb je alle regelingen overzichtelijk bij elkaar en weet je precies waar je aan toe bent.

Vaderschapsverlof 2022

 

Tot 1 augustus 2022

Vaderschapsverlof

Als je kindje geboren wordt krijg jij als partner 5 dagen verlof zodra je baby geboren is. Daarnaast mag je 5 weken betaald verlof opnemen. Je kunt in de eerste 6 maanden zelf bepalen wanneer je dat doet als het maar binnen 6 maanden van de geboorte is. Zo kunnen jullie zelf kiezen wat jullie fijn vinden. Samen genieten van verlof als je partner nog met zwangerschapsverlof is of juist het verlof spreiden zodat jullie kindje in de eerste maanden nog niet naar de opvang hoeft. Hiermee is er tegemoet gekomen aan de wens van ouders om ook vaders en partners de mogelijkheid te geven voor hun kleintje te zorgen en een aandeel te nemen in de opvang van een baby in de eerste maanden van zijn/haar leventje.

Zwangerschapsverlof

Zwangere vrouwen hebben recht op betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. De termijn daarvoor is minimaal 16 weken, waarvan minimaal 10 weken na de bevalling. Als vrouw mag je vanaf 4 weken voor de uitgerekende datum niet meer werken en start uiterlijk het zwangerschapsverlof. Eerder beginnen met werken dan 10 weken mag, maar niet eerder dan 6 weken na de bevalling. De uitkering verloopt via het UWV.

 

Na 1 augustus 2022

Vaderschapsverlof

Na 1 augustus 2022 komt er boven op de bestaande regelingen de mogelijkheid tot het opnemen van extra betaald verlof van 9 weken, mits het verlof wordt opgenomen in het eerste levensjaar van je kindje. Alle regelingen bij elkaar leveren dan 15 weken betaald verlof op voor jou als partner.

In totaal heb je recht op 26 weken ouderschapsverlof, op te nemen voor je kind 8 jaar is. De eerste 9 weken worden vanaf 2 augustus 2022 betaald. Je krijgt dan een uitkering van het UWV waar bij je 70% van het dagloon ontvangt tot maximaal 70% van het maximumdagloon in het eerste jaar na de geboorte van je baby. Zo kunnen jullie samen wennen aan je nieuwe gezin en bewust keuzes maken hoe jullie werk en zorg verdelen samen. En hoef je als partner niks meer te missen van die eerste mooie maanden met je kleintje.

Vaderschapsverlof 2022

Verlof voor pleegouders en adoptieouders

Voor pleegouders en adoptieouders geldt deze regeling ook en is dan geldig voor het eerste jaar na de dag van de werkelijke plaatsing of adoptie. Hierbij kunnen beide ouders zich ontfermen over hun adoptiekinderen of pleegkinderen. Dat is voor de hechting en de veiligheid die deze kinderen extra hard nodig hebben een mooie ontwikkeling.

Zwangerschapsverlof

In de regeling van het zwangerschapsverlof verandert er niks. Vrouwen hebben nog steeds recht op betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. Wat er vooral verandert is dat de druk van de zorg voor de baby niet meer alleen bij de moeder ligt en dat de vader ook de ruimte krijgt om intensief voor zijn nieuwgeboren te zorgen en te genieten van de ontwikkeling van zijn kleintje. En die ontwikkelingen gaan in de eerste maanden razendsnel. Het is bijzonder als je als ouder dat beide kunt meemaken zonder dat je hiervoor vakantie op moet nemen.

Overzicht van alle regelingen voor partners

Het lijkt misschien een wirwar aan regels en mogelijkheden, maar dat valt uiteindelijk wel mee. Om de mogelijkheden te verduidelijken zetten we hier alle regelingen nog eens overzichtelijk voor je op een rij die per 2 augustus 2022 gelden:

1. Moeders hebben recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dat wordt door het UWV volledig doorbetaald. De termijn daarvoor is minimaal 16 weken, waarvan minimaal 10 weken na de bevalling. Als vrouw mag je vanaf 4 weken voor de uitgerekende datum niet meer werken en start uiterlijk het zwangerschapsverlof.

3. Geboorteverlof voor partners van 5 dagen, doorbetaald door de werkgever direct na de geboorte.

4. Aanvullend geboorteverlof van 5 weken voor partners met een uitkering van het UWV van 70% van het (maximum) dagloon, op te nemen in het eerste half jaar van de geboorte van je spruit.

5. Betaald ouderschapsverlof voor beide ouders van maximaal 9 weken, op te nemen gedurende het eerste jaar na de geboorte met behoud van 70% van het (maximum) dagloon.

6. Onbetaald ouderschapsverlof voor beide ouders van in totaal 26 weken voor kinderen tot 8 jaar.

Lees ook

Schrijf een reactie