Jullie zijn bezig om zwanger te worden en je kan het niet precies omschrijven maar je voelt je al een tijdje raar.. Zou het deze keer raak zijn? Eigenlijk wil je naar de winkel sprinten om een test te halen, maar wanneer kun je het best een zwangerschapstest doen?
Waarom testen?
Er doen zich allerlei verhalen de ronde waaraan je kunt merken dat je zwanger bent. Een zwangerschapstest geeft je een betrouwbare uitslag. Een aantal druppels urine is genoeg om te weten of je zwanger bent of niet.
Als je het 100% zeker wil weten moet je naar de huisarts gaan. Deze neemt een bloedtest bij je af en kijkt of er zich hCG in jouw bloed bevindt. Als dit zo is, dan ben je zwanger.
Daarnaast heb je wellicht zelf al gemerkt dat je (misschien) zwanger bent. Er zijn verschillende symptomen of signalen die daarop wijzen, zoals:
- De menstruatie blijft uit.
- Je bent moe.
- Je bent misselijk.
- Het eten smaakt opeens niet meer.
- Je borsten zijn wat groter en/of gevoeliger en je moet vaker naar het toilet.
Daarnaast kun je ook last hebben van een verhoogde lichaamstemperatuur, wisselende stemmingen en donkere tepels. Elke vrouw is anders, dus het kan ook zijn dat jij andere symptomen hebt dan diegene die op dit lijstje staan.
De belangrijkste reden om een zwangerschapstest te doen is het uitblijven van de menstruatie. Dit houdt in dat je ‘overtijd’ bent. Andere redenen kunnen zijn:
- Je bent bezig om zwanger te worden.
- Je hebt seks gehad zonder voorbehoedsmiddel.
- Je hebt last van zwangerschapssymptomen.
Wanneer testen?
Vanaf het moment dat je één dag overtijd bent kun je in principe een zwangerschapstest doen. Dit wordt ook wel je NOD genoemd: Niet Ongesteldheidsdag. Er zijn ook meer gevoeligere testen die je al 4-6 dagen eerder kan doen. Zo’n zwangerschapstest is wel minder betrouwbaar dan de reguliere testen. Als je te vroeg test is de hoeveelheid hCG (zwangerschapshormoon) vaak nog te laag om het te kunnen meten. Hierdoor is de uitslag negatief terwijl je wel degelijk zwanger kan zijn. Je wacht dan een aantal dagen en test opnieuw.
Een ander nadeel van een vroege zwangerschapstest is de prille fase waarin het vruchtje zich bevindt. De kans is dan groter dat er iets misgaat met het vruchtje. Hierdoor kan je het vruchtje verliezen. Zonder de vroege test zou je waarschijnlijk niet merken dat je zwanger bent en merk je ook niet dat je een ‘miskraam’ krijgt. Als je dit wel weet kan het je erg verdrietig maken. Dit kan een reden zijn om geen vroege zwangerschapstest te doen.
Hoe werkt een zwangerschapstest?
Als je een zwangerschapstest hebt gekocht is het handig om te weten wat je ermee moet doen. Hieronder staat een stappenplan voor het uitvoeren van een zwangerschapstest. Lees wel altijd eerst de gebruiksaanwijzing.
- Haal de test uit de verpakking.
- Vang urine op in een potje of glas. Gebruik hiervoor ochtendurine (dit is de meest geconcentreerde urine en deze bevat het meeste hCG). Houd de test een aantal seconden in de urine (het aantal seconden staat aangegeven in de gebruiksaanwijzing). Sommige zwangerschapstesten kun je onder de urinestraal houden. In dat geval kan je ervoor kiezen om de test uit te voeren tijdens het plassen.
- Leg de test plat neer. De test omhoog of omlaag houden kan invloed hebben op de betrouwbaarheid van de test.
- Bekijk de uitslag na een aantal minuten. Het is per test verschillend hoelang je moet wachten. Wacht niet te lang, de test kan onbetrouwbaar worden als je langer wacht dan aangegeven staat in de gebruiksaanwijzing.
Uitslag
Als je de test goed hebt uitgevoerd, betekent een positieve test dat je zwanger bent. Er zijn een aantal manieren waarop de uitslag aangegeven wordt:
- Twee streepjes: een controlestreepje in het ene venster (er staat een C onder) en een streepje in het andere venster, waar een T onder staat. Het maakt niet uit of de strepen dun of dik zijn, een streepje betekent zwanger.
- Kruisje: ook hierbij maakt het niet uit of de lijntjes dun of dik zijn.
- De tekst ‘zwanger’: digitale testen geven soms ook de duur van de zwangerschap weer in het aantal weken. Omdat de tijd tussen de bevruchting en de innesteling per vrouw kan verschillen is de weken indicator niet altijd betrouwbaar.
Je hebt nu gelezen waarom je een zwangerschapstest kan doen, wanneer je de test zou moeten doen en hoe het testen in zijn werk gaat. Het is verstandig om altijd een paar testen te kopen. Dan kan je het nog een keer proberen, mocht het testen fout gaan.
1 comment
[…] zich begint te ontwikkelen. Dit hormoon wordt via je urine uitgescheiden. Met behulp van een zwangerschapstest in de vorm van een urinetest, die je o.a. bij de drogist of de apotheek kunt kopen, kan de […]