Je denkt dat je zwanger bent.. en nu? Je denkt vast meteen: testen. Maar hoe ga je dit doen? Zijn alle zwangerschapstesten even betrouwbaar en hoe werken ze eigenlijk? Lees snel verder om erachter te komen!
Zwangerschapstest
Vroeger werden kikkers gebruikt als zwangerschapstest. Ze werden geïnjecteerd met de urine van de zwangere vrouw en als de kikkers dan binnen een bepaalde tijd eitjes legde betekende dit dat de vrouw zwanger was. Tegenwoordig gaat het gelukkig een stuk makkelijker en doe je de zwangerschapstest gewoon thuis. Ook bestel je ze makkelijk online zodat je niet de kans hebt dat je een bekende tegen het lijf loopt als je met de test in je handen staat.
Hoe werkt het?
Alle zwangerschapstesten werken op dezelfde manier. Ze meten de hoeveelheid hCG in je urine. hCG wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. Na de innesteling van het bevruchte eitje wordt dit hormoon aangemaakt en in het begin van je zwangerschap verdubbelt het hCG gehalte zelfs elke 2 tot 3 dagen.
Als de zwangerschapstest voldoende in contact is geweest met de urine zie je na een aantal minuten de uitslag. Het maakt niet uit of de streepjes licht of donker zijn, een streepje is een streepje!
Welke zwangerschapstesten zijn er?
Er zijn grofweg vier verschillende soorten zwangerschapstesten te koop:
- Dipstick: dit is de meest eenvoudige. Vang je urine op in een plastic bekertje of potje en houd de stick er een paar seconde in. Zorg ervoor dat je de stick er niet te ver indoopt. Na 10 tot 15 minuten lees je de uitslag af.
- Cassette: met een pipetje druppel je de juiste hoeveelheid urine (opgevangen in een bekertje) op de cassette.
- Midstream: dit is waarschijnlijk de bekendste. Deze staaf hou je onder de urinestraal, of je vangt de urine op in een bekertje waar je de staaf een aantal seconde in legt. Na een aantal minuten heb je de uitslag al.
- Digitaal: dit is eigenlijk de luxe variant van een midstream test. De meting is hetzelfde maar de test heeft een lcd-schermpje waar geen streepje op verschijnt, maar tekst. De test geeft ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ aan en vaak staat het aantal weken er ook nog bij. Per vrouw verschilt het gehalte hCG dus de weken indicator is niet altijd even betrouwbaar. De test zelf is wel 99% betrouwbaar.
Goedkope of dure test?
Maakt het verschil welke test je koopt? Nee, met een dure test koop je geen extra zekerheid. De testen zijn sowieso erg betrouwbaar, zeker als je in de week ná je menstruatie datum test. Je betaalt vooral voor het gebruiksgemak. Een test met weken indicator is namelijk makkelijker af te lezen dan een test die alleen een streepje of een plusje geeft.
Wanneer testen?
De meeste zwangerschapstesten gebruik je vanaf de dag dat je ongesteld had moeten worden. Het is echter verstandig om nog een paar dagen te wachten zodat het hCG de kans krijgt om zich te verdubbelen en de test je een duidelijke uitslag geeft.
Heb je weinig geduld? Dan zijn er tegenwoordig ook testen waarop staat dat je ze 3, 4 of zelfs 6 dagen van tevoren al kunt doen. Hoe werkt dit dan? Zijn deze testen net zo betrouwbaar?
De eisprong krijg je meestal ongeveer 14 dagen na je laatste menstruatie. Dit varieert enigszins, zeker bij een onregelmatige cyclus. Het eitje wordt binnen 12 uur bevrucht, anders sterft het. Het eitje reist naar de baarmoeder. Na de bevruchting gaat het eitje zichzelf delen en begint het ook in kleine hoeveelheden hormonen af te geven. Na 5-8 dagen nestelt het eitje zich in de baarmoeder. Dit is ook per vrouw verschillend. Na de innesteling wordt er meer hormoon afgegeven om te voorkomen dat je ongesteld wordt. Zoals je kunt lezen is het hormoon pas na een tijdje meetbaar omdat het in eerste instantie in heel kleine hoeveelheden aanwezig is.
Op het moment dat je 6 dagen voor het begin van je menstruatie al test, is het eitje vaak nog niet ingenesteld. Daardoor is de hoeveelheid hCG in het lichaam heel laag. De betrouwbaarheid van zo’n vroege test is iets meer dan de helft. Omdat het meer dan de helft is, mag de fabrikant het op het doosje zetten. Het is in principe dus niet een betere test dan de ‘normale’ zwangerschapstesten.
Tips
Er zijn een aantal aandachtspunten bij het doen van een zwangerschapstest.
- Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing goed leest. De verschilt per test en het kan ook verschillend zijn hoelang je de test in de urine moet houden.
- Gebruik ook geen testen die over de datum zijn.
- Bekijk de uitslag na het aangegeven aantal minuten. Wacht je langer dan kan je test onbetrouwbaar worden en een valse uitslag geven. Test ook niet binnen 2 maanden na een bevalling of een miskraam.
- Zorg ervoor dat je vooraf niet teveel drinkt. Alcohol kan de test beïnvloeden maar ook veel water zorgt voor meer urine waardoor het hCG gehalte minder wordt en niet goed te meten is. De test zal dan negatief zijn terwijl het best kan dat je wel zwanger bent.
- Last but not least: koop er meteen een paar. Ben je met één test tevreden? Vast niet. Je vraagt je de dagen en weken erna vast nog een aantal keer af ‘of je nog zwanger bent of niet’. Als je nog een test hebt liggen geef je jezelf meteen zekerheid.
Al met al ben je vast blij dat je nu gewoon een zwangerschapstest kan kopen en dat jouw urine niet bij een kikker geïnjecteerd hoeft te worden. Kijk goed welke verschillende zwangerschapstesten er zijn en welke jij het fijnst vindt. Duurder is niet per se beter maar vaak wel eenvoudiger in gebruik. Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing goed leest, dan kom je niet voor verrassingen te staan met de uitslag. Heel veel succes!
1 comment
[…] je daarnaast ook andere symptomen, die op een zwangerschap kunnen duiden? Dan is het tijd om een zwangerschapstest te doen. Maar hoe betrouwbaar zijn deze testen eigenlijk? We vertellen je hier graag wat meer over […]