Home Zwanger Wat is een zwangerschapstest?

Wat is een zwangerschapstest?

Geschreven door Kleintjeopkomst.nl
Wat is een zwangerschapstest
BabyBaby

Twijfel je erover of je zwanger bent of niet? Dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Maar wat is een zwangerschapstest en hoe werkt het precies? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Geschiedenis

Zwangerschapstesten bestaan al eeuwen. Zoals het woord het al verraad is dit een test om te kijken of je zwanger bent of niet. De eerste vormen van de zwangerschapstest waren niet veel beter dan kop of munt. Vroeger werd er bijvoorbeeld een veterpotje gebruikt. Een gloeiende veter veroorzaakte een scherpe brandgeur. Iemand die zwanger was moest ervan kokhalzen (ochtendmisselijkheid). Als je niet kokhalste, was je niet zwanger.

Vanaf 1928 werden vrouwelijke muizen gebruikt waarin urine van de te testen vrouw werd gespoten. Hier werd er al getest op basis van hormoonspiegels. Na vijf dagen werd de muis gedood en de eierstokken bestudeerd. Als de vrouw zwanger was waren er specifieke veranderingen te zien aan de eierstokken van de muis. Bij konijnen werd later ontdekt dat deze veranderingen na twee dagen al te zien waren.

Vanaf 1931 werd er getest op kikkers. De vrouwelijke kikkers leggen eieren na 5 tot 18 uur nadat ze werden ingespoten met urine van een zwangere vrouw. Ze hoefden hiervoor niet gedood te worden en het uitslag werd al veel sneller bekend dan bij de muizen.

In 1971 werd de eerste chemische test ontwikkeld. Deze test kon thuis uitgevoerd worden. Tegenwoordig zijn zwangerschapstesten bijna overal te koop. De testen die nu te koop zijn, zijn voor 99% betrouwbaar.

hCG

Om te bepalen of je zwanger bent moet de hoeveelheid hCG in de urine gemeten worden. hCG is een hormoon dat het lichaam aanmaakt vanaf het moment dat je zwanger raakt, het wordt daardoor ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat er geen ovulatie meer plaatsvindt en je niet meer ongesteld wordt. Het hormoon creëert een veilige omgeving voor de baby.

Wanneer testen?

Na de bevruchting baant de eicel zich een weg naar de baarmoeder en daar nestelt het eitje zich. Hiervan gaat het overgrote deel in de eerste week mis. Als er iets niet in orde is met het vruchtje wordt het door het lichaam afgestoten en komt de menstruatie alsnog op gang.

In principe kun je testen vanaf de dag dat de menstruatie had moeten beginnen. Het is echter verstandiger om nog een paar dagen te wachten. De hoeveelheid hCG in de urine verdubbelt elke twee dagen. Het is daardoor verstandig om een paar dagen te wachten voordat je een zwangerschapstest doet. Het lichaam heeft wat meer tijd om hCG aan te maken waardoor de test een duidelijk antwoord geeft. De hoeveelheid hCG is ’s ochtends het hoogst. Er wordt dan ook aangeraden om een zwangerschapstest uit te voeren met ochtendurine, het liefst meteen nadat je wakker wordt.

Urine of bloedtest

Een urinetest is zelf thuis uit te voeren. Dit geldt niet voor een bloedtest. Hiervoor moet je naar de huisarts. Hoewel een urinetest 99% betrouwbaar is krijg je de meeste zekerheid met een bloedtest. Als je zelf negatief test maar wel symptomen hebt van een zwangerschap geeft de huisarts uitsluitsel. Ook als je positief test is het mogelijk om dit door de huisarts te laten bevestigen.

Zwangerschapstest doen

Hoe werkt zo’n zwangerschapstest nou? Lees in ieder geval van tevoren de gebruiksaanwijzing goed door. Er zijn verschillende testen op de markt. Ze werken wel ongeveer op dezelfde manier maar het aflezen van de uitslag wil bijvoorbeeld nog weleens verschillen.

De test voer je uit tijdens het plassen. Je kunt ervoor kiezen om wat urine op te vangen en de test daar in te houden. Of je plats over de test heen. In de gebruiksaanwijzing staat hoelang de test in de urine gehouden moet worden. Daarna leg je de test plat neer en wacht je tot het resultaat in beeld komt. Dit is vaak na een paar minuten, maar dit verschilt per test. Wacht niet langer dan de aangegeven tijd, als je te lang wacht is de uitslag niet meer betrouwbaar.

Uitslag

De meeste zwangerschapstesten hebben twee schermpjes. Eén van de twee is een controlevenster. Als daar een lijn verschijnt betekent dit dat de test goed uitgevoerd is en daarmee dus betrouwbaar. Als je zwanger bent verschijnt hetzelfde teken in het andere venster. In de gebruiksaanwijzing staan de verschillende tekens en een uitleg over welke uitslag bij welk teken hoort. Het maakt niet uit of de streepjes dun of dik zijn.

Een negatieve uitslag wil niet per definitie zeggen dat je niet zwanger bent. Als je te vroeg getest hebt of de urine is verdund omdat je veel hebt gedronken is het hormoon ook niet in de goede hoeveelheid aanwezig.

Waar koop je een zwangerschapstest?

Vaak vind je zwangerschapstesten bij de supermarkt of drogist. Ook de Action verkoopt ze en natuurlijk bestel je ze ook online. Zwangerschapstesten zijn er in verschillende prijsklassen. De prijs zegt weinig over de betrouwbaarheid van zo’n test, maar de duurdere zwangerschapstesten zijn vaak wel eenvoudiger in het gebruik.

Tot slot

Zoals je hierboven hebt gelezen test een zwangerschapstest of je zwanger bent of niet. De test meet dit aan de hand van de hoeveelheid hCG (zwangerschapshormoon) in je urine. Als je net overtijd bent is het verstandig om te testen met ochtendurine. Hierdoor is de test het meest betrouwbaar. Zwangerschapstesten zijn tegenwoordig overal te krijgen en voor 99% betrouwbaar. Als je 100% zekerheid wil hebben, bezoek je de huisarts voor een bloedtest.

Lees ook

5 comments

Wanneer doe je een zwangerschapstest? - Kleintjeopkomst.nl 11/12/2020 - 23:30

[…] Jullie zijn bezig om zwanger te worden en je kan het niet precies omschrijven maar je voelt je al een tijdje raar.. Zou het deze keer raak zijn? Eigenlijk wil je naar de winkel sprinten om een test te halen, maar wanneer kun je het best een zwangerschapstest doen? […]

Beantwoorden
Welke soorten zwangerschapstesten zijn er? - Kleintjeopkomst.nl 16/12/2020 - 23:06

[…] werden kikkers gebruikt als zwangerschapstest. Ze werden geïnjecteerd met de urine van de zwangere vrouw en als de kikkers dan binnen een […]

Beantwoorden
Veelgestelde Vragen - Kleintjeopkomst.nl 15/04/2021 - 22:33

[…] je bent dan ‘overtijd’. Vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden kun je een zwangerschapstest doen. Deze test zal aangeven of je zwanger bent of niet. Je kunt deze test het best met ochtendurine […]

Beantwoorden
Exacte uitgerekende datum berekenen: hoe doe je dat? 10/02/2022 - 21:46

[…] Jouw zwangerschapstest wijst uit dat je zwanger bent. Het is nu even zo fijn om te weten dat je weet hoe lang je al zwanger […]

Beantwoorden
De oorzaken van een fout-positieve zwangerschapstest - Kleintjeopkomst.nl 14/03/2022 - 22:53

[…] is het de bedoeling dat je over een strip plast of een urine opvangbekertje gebruikt. Deze zwangerschapstest is voorzien van een chemische strip, die reageert op de aanwezigheid van hCG in de urine. De meeste […]

Beantwoorden

Schrijf een reactie