Home Geboorte 10 tips om de pijn tijdens de bevalling te verminderen

10 tips om de pijn tijdens de bevalling te verminderen

Geschreven door Kleintjeopkomst.nl
Aqua Therapie
BabyBaby

Bevallen is een van de natuurlijkste dingen die er zijn. Daarom kiezen heel wat vrouwen ervoor om op een natuurlijke manier te bevallen – zonder pijnstillers. Je vertrouwt op natuurlijke technieken om de pijn het hoofd te bieden. Natuurlijke bevalling is niet eenvoudig, maar heeft zo zijn voordelen. Ten eerste is de moeder tijdens de bevalling alerter om het hele proces te ervaren. Ten tweede zijn baby’s geboren bij een natuurlijke bevalling alerter en responsiever omdat er geen medicijn in hun bloedbaan zit. Maar ook vrouwen die niet voor een natuurlijke bevalling kiezen kunnen heel wat pijn ervaren tijdens de zwangerschap. Daarom hebben wij alvast enkele tips op een rijtje gezet om de pijn tijdens de bevalling beter aan te kunnen of zelfs te verminderen.

Inhoudsopgave

1.    Ademen is erg belangrijk

Net zoals bij het tillen van gewichten in de sportschool is het belangrijk om je ademhaling te synchroniseren, ga je bij het bevallen jouw ademhaling moeten aanpassen aan het ritme van je lichaam. Te midden van al het geschreeuw en gekreun, als je je probeert te concentreren op je ademhaling, kan je de pijn het hoofd bieden. Op die manier kan jouw ademhaling je helpen om door pijnscheuten heen te ademen. Daarnaast focus jij je ook op je eigen ademhaling en niet op je pijn.

2.    Actief blijven en bewegen

Vaak van positie veranderen en rondlopen kan veel helpen bij het omgaan met weeën. Als je rechtop staat helpt de zwaartekracht je baby door het bekken te duwen. In het ziekenhuis wordt kun je natuurlijk niet erg veel rondlopen, maar je kunt nog steeds een paar dingen doen zoals naast het bed staan, op het bed zitten, op handen en knieën zitten, enz.

3.    Aqua Therapie

Watertherapie is tegenwoordig een erg populaire trend. Steeds meer ziekenhuizen bieden vrouwen de optie aan om in het water te bevallen omdat aqua therapie heel wat verschillende voordelen met zich meebrengt. Veel vrouwen vinden waterbevalling comfortabeler en rustgevender. Warm water houdt de spieren ontspannen en het drijfvermogen vermindert de druk op het bekken. Een warme douche nemen voor de bevalling wordt door sommigen ook aanbevolen om de bevalling te versnellen.

4.    Zachte aanrakingen & massagetechnieken

Door druk uit te oefenen op de rug of over handen en voeten te wrijven, wordt de pijn die je voelt tijdens de bevalling enigszins verlicht. Harde en zachte massages zorgen ervoor dat je afgeleid wordt van de pijn die je voelt tijdens het bevallen. Ook zachte aanrakingen en strelingen kunnen ervoor zorgen dat de pijn dragelijker wordt.

5.    Epiduraal (intraveneus en spinaal)

Epidurale is het medicijn dat wordt toegediend om de pijn en de angst tijdens het bevallen te verminderen. In de afgelopen tien jaar is de Epidurale enorm geëvolueerd. Eerder werd één enkel spuitje toegediend waardoor het hele lichaam gevoelloos werd. Tegenwoordig wordt het gegeven via een langzaam, continue infuus die net genoeg verlichting biedt om de meeste pijn weg te nemen maar jou als moeder toch nog steeds alert houdt. Epidurale in de rug daarentegen komt het meest voor. Meer dan 85% van de vrouwen kiest voor deze verdoving. De belangrijkste reden hiervoor is dat je bij een infuus pas na 30 minuten de effecten voelt terwijl een epidurale ruggenprik binnen enkele seconden werkt.

6.    Hypno-therapie

Hypno-therapie of HypnoBirthing geeft een andere benadering van bevalling. In deze techniek worden vrouwen en haar partner getraind om zich goed te voelen met ademhalingstechnieken om een ​​staat van diepe ontspanning te bereiken en de angst voor pijn te verminderen. Zodra deze angst compleet weg is, kunnen de meeste vrouwen comfortabel omgaan met de pijn die gepaard gaat met een normale bevalling. In het Hypnobirthing-proces worden de hormonen waardoor we ons goed en veilig voelen (endorfines en encefalines) opgedreven waardoor je het gevoel hebt dat je dagdroomt of in slaap aan het vallen bent.

7.    Muziek

Ook muziek kan de angst en de pijn bij een bevalling wegnemen. Regelmatig luisteren naar de muziek die je leuk vindt, helpt om te ontspannen. Als jij tijdens je zwangerschap in de prenatale zorg regelmatig naar bepaalde muziek luistert, dan kan het luisteren naar die muziek tijdens de bevalling helpen om de angst het hoofd te bieden en je te helpen ontspannen. Niet alleen in het geval van weeën, maar over het algemeen is muziek een van de beste manieren om met een stressvolle situatie om te gaan. Het kan een leuk idee zijn om een Play list samen te stellen die je helpt door de pijn heen te komen bij je bevalling.

8.    Partnerondersteuning

Tijdens de zwangerschap wordt je hele wereld letterlijk op zijn kop gezet – en je lichaam zal nooit nog hetzelfde zijn. Het enige dat constant lijkt, is haar partner (de toekomstige vader of moeder). Een gezonde en liefdevolle band tussen een paar kan de beste therapie en stressverlichter zijn waar een bevallende moeder om kan vragen. Het is de verantwoordelijkheid van de partner om het zijn of haar vrouw zo comfortabel mogelijk te maken, zelfs in de moeilijkste tijden. Het is erg belangrijk dat je als partner aanwezig bent tijdens de geboorte om zo je vrouw te ondersteunen wanneer ze door een van de meest pijnlijke momenten in haar leven gaat.

9.    Warme en koude compressies

Door warme kersenpittenzakjes of warmwaterkruiken te leggen op gebieden zoals de rug, de of de onderbuik kan je de pijn in de verschillende spieren ontlasten. Weeën brengen zoveel pijn met zich mee dat zelfs kleine dingen, zoals een kruik, kunnen helpen om het nodige comfort te brengen.

10. Acupressuur

Van acupressuur en acupunctuur is bekend dat ze kunnen helpen met het verminderen van pijn in spieren, rug en bekken. Voor weeën heeft acupressuur meer de voorkeur dan acupunctuur. Er zijn bepaalde acupressuurpunten die, wanneer ze synchroon worden geactiveerd, ook weeën kunnen veroorzaken en pijn en stress kunnen verlichten tijdens het bevallen. Er moet nog voldoende onderzoek worden gedaan om de effectiviteit van acupressuurtechnieken bij het aanpakken van weeën verder te onderzoeken en te bevestigen. Verschillende onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd bij willekeurige mensen concluderen dat acupressuur samen met massagetechnieken helpt bij het kamleren van de aanstaande moeder en het verminderen van de pijn.

Lees ook

Schrijf een reactie