Home Zwanger worden Zwangerschapssymptomen per trimester

Zwangerschapssymptomen per trimester

Geschreven door Kleintjeopkomst.nl
Zwangerschapssymptomen
BabyBaby

Eindelijk is het zover.. je bent zwanger! Je voelt je waarschijnlijk meteen heel anders op het moment dat je een positieve test in handen hebt. Waar krijg je eigenlijk allemaal last van tijdens je zwangerschap? En horen al deze dingen erbij? We hebben de meest voorkomende zwangerschapssymptomen per trimester voor je op een rijtje gezet

Een zwangerschap wordt vaak grofweg ingedeeld in drie trimesters:

  • Eerste trimester: week 1 -12
  • Tweede trimester: week 12 – 27
  • Derde trimester: week 27 – 42

Het eerste trimester

Het eerste trimester is natuurlijk super spannend.  Alles is nieuw en je hoopt dat het allemaal goed gaat. Bij alles wat je voelt vraag je jezelf meteen af of dit erbij hoort of niet. De hormonen gieren door je lijf, je voelt je ‘anders’ en het kan zijn dat je wat slechter in je vel zit dan anders. Dit gaat over! Iedereen weet dat misselijkheid en vermoeidheid dé symptomen zijn van het eerste trimester. Wat kan je nog meer verwachten?

  • Misselijkheid: de oorzaak hiervan is nog niet helemaal bekend. Het heeft kennelijk te maken met het hCG (zwangerschapshormoon). De toename van hCG veroorzaakt waarschijnlijk de misselijkheid.
  • Vermoeidheid: in de eerste weken van je zwangerschap is jouw lichaam erg druk! Je hebt veel hormonen in je lijf, de placenta wordt gemaakt. Eigenlijk is het niet zo gek dat je erg moe kunt zijn. Geef er lekker aan toe en slaap wat meer het eerste trimester. Waarschijnlijk zul je jezelf tijdens het tweede trimester wat beter voelen.
  • Hoofdpijn: dit kan ook komen door de hormonen maar kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld misselijkheid of vermoeidheid.
  • Gevoelige of gezwollen borsten: de hormonen verbeteren de doorbloeding. Het gevolg hiervan is dat je borsten gevoelig kunnen zijn.
  • Veranderende tepelhoven: hCG zorgt ervoor dat de tepels straks steviger zijn voor de baby. Daardoor neemt het pigment in de tepel vaak toe en worden ze donkerder.
  • Plassen: moet je nu alweer naar de wc? Ja, je krijgt daar nu al last van.. door de hormonen wordt er meer bloed naar je nieren gepompt. Hierdoor moet je vaker plassen.
  • Opgeblazen gevoel: je baby groeit nog niet zo snel maar toch zitten je broeken al strak! Hoe komt dit? Je darmen werken trager en raken gezwollen. Daarnaast houd je nu al meer vocht vast waardoor je buik ook wat gezwollen wordt.
  • Eetbuien: de oorzaak hiervan is ook niet helemaal bekend en de meningen zijn erover verdeeld. Het kan door de hormonen of door de bijbehorende emoties tijdens je zwangerschap komen.
  • Afkeer van geur en voedsel: het zal je inmiddels niet meer verrassen dat ook dit veroorzaakt wordt door hormonen. Je reuk wordt beter en daardoor kan je misselijk worden van geuren die je normaal gesproken niet erg vond. Dit hoeft niet alleen eten te zijn maar kan bijvoorbeeld ook de geur van een parfum of je partner zijn.
  • Stemmingswisselingen: de stijging van oestrogeen en progesteron zorgen voor stemmingswisselingen. Zwanger zijn is natuurlijk spannend en ook daardoor word je emotioneler.
  • Krampen: je kunt last krijgen van kramp in je benen of op een andere plek. Dit kan al in het eerste trimester zijn maar ook pas later. Calcium wordt op een andere manier door het lichaam verwerkt en dit veroorzaakt kramp in de spieren.

Het tweede trimester

De meeste vrouwen voelen zich in het tweede trimester een stuk beter. De kans op een miskraam is veel kleiner en vaak is dit ook het moment om het aan familie en vrienden te vertellen. De misselijkheid en vermoeidheid nemen in dit trimester vaak af. De meeste vrouwen voelen zich goed en dat kun je zien! Je krijgt een zwangerschapsglow over je heen en straalt van oor tot oor.

Symptomen tweede trimester

Hoewel veel vrouwen het tweede trimester minder last hebben van kwaaltjes, zijn ze er wel. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Bandenpijn: doordat de baby nu echt begint te groeien rekt de baarmoeder uit. De baarmoeder zit met banden ‘vast’ aan de botten en spieren in het lichaam. De baarmoeder wordt groter en komt tegen deze banden aan te liggen en dat voel je. Ook rekken de buikspieren uit doordat de baarmoeder groter wordt. Je merkt dat je minder zwaar kan tillen of minder ver kan lopen zonder een zeurend gevoel in je liezen of buik te krijgen.
  • Pijn in je onderrug: de houding van jouw lichaam verandert en je buik groeit. De baarmoeder zit ook met banden aan de onderrug vast. De buik wordt naar voren getrokken en daardoor krijg je een holle onderrug. Het kan zijn dat je daar last van hebt. Zorg ervoor dat je niet te lang staat, maar blijf wel bewegen! Een voedingskussen kan helpen om comfortabeler te liggen. Het helpt ook om de benen hoger te leggen en je houding in de gaten te houden.
  • Zwangerschapsstreep: dit wordt linea nigra genoemd en is een donkere, verticale lijn die op de buik verschijnt tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen vinden het niet mooi maar het kan gelukkig geen kwaad. In de meeste gevallen verdwijnt de streep na de bevalling weer.
  • Striae: doordat je buik snel groeit kan het zijn dat de huid niet zo snel mee kan rekken. Het onderhuidse bindweefsel ‘scheurt’ dan als het ware en er ontstaat striae. Hier doe je weinig tegen. Er zijn bepaalde crèmes die je op de huid smeert om de huid soepeler te houden. Ook wisselbaden kunnen de bloedsomloop stimuleren en daardoor het bindweefsel soepeler maken. Niet te lang lopen en ondersteunende kleding dragen wil ook weleens helpen als je buik groter wordt.
  • Brandend maagzuur: door maagzuur wordt het voedsel in de maag verteerd. De maag wordt zelf beschermd tegen deze zure stof, maar het geeft een vervelend gevoel als maagzuur in de slokdarm terecht komt. De maag is afgesloten met een klepje. Deze wordt zachter door hormonen waardoor hij niet goed afsluit en daardoor maagzuur in de slokdarm laat komen. Het geeft vaak een branderig, misselijk gevoel. Je kunt last krijgen van boeren en pijn voor op de borst. Het kan helpend zijn om gezond en vezelrijk te eten, in kleine porties. Ook maagzuurremmers kunnen helpen maar je mag niet alle merken hebben tijdens een zwangerschap.
  • Aambeien: je wil dit vast niet horen, maar aambeien horen echt bij een zwangerschap. Ze geven jeuk of een branderig gevoel. De oorzaak is vaak obstipatie. Dit voorkom je door vezelrijk te eten. Ook kan je na de bevalling last hebben van aambeien (door het persen tijdens de bevalling).
  • Slapeloosheid: waar je in het eerste trimester op elk moment van de dag kon slapen, slaap je nu opeens niet meer? Helaas hoort ook dit bij een zwangerschap. Het kan zijn dat je altijd op je buik of rug sliep en dat nu niet meer lukt. Probeer met behulp van een voedingskussen een fijne houding te vinden waarin je toch lekker slaapt.
  • Kramp: ook dit trimester is kramp een kwaaltje waar veel vrouwen last van hebben.
  • Zwangerschapsmasker: in het tweede en derde trimester kunnen er pigmentvlekken in je gezicht ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. Oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat het lichaam meer pigment aanmaakt waardoor de huid sneller kleurt. Je voorkomt dit alleen door zo min mogelijk in de felle zon te gaan zijn tijdens je zwangerschap. Gebruik altijd zonnebrand als je wel in de zon komt.

Het derde trimester

Waar je jezelf in het tweede trimester over het algemeen goed voelde wordt het nu weer wat lastiger. Je buik in inmiddels hard gegroeid en zit vaak in de weg. Lang lopen, zitten en liggen is niet fijn dus probeer het zoveel mogelijk af te wisselen. Het derde trimester staat bekend om de volgende kwaaltjes:

  • Kortademigheid: de baarmoeder wordt steeds groter en drukt tegen het middenrif aan. Hierdoor krijg je minder lucht en raak je sneller buiten adem. Probeer rechtop te zitten om de longen zoveel mogelijk ruimte te geven en neem wat gas terug. Als je langzamer beweegt heeft het lichaam minder zuurstof nodig en raak je minder snel buiten adem.
  • Gezwollen voeten en enkels: ook dit is een typisch symptoom van het laatste trimester. De oorzaken hiervan zijn gewichtstoename, vocht vasthouden en hormonale schommelingen. Veel vrouwen weten niet dat je enkels na de bevalling nog meer opzwellen. Daarna slinkt alles snel weer.
  • Braxton-Hicks: je krijgt last van de zogenaamde ‘oefenweeën’. Het lichaam bereidt zich hiermee voor op de bevalling. De buik voelt hard aan en je kunt last hebben van pijnscheuten. Vaak zijn ze onregelmatig en nemen ze vanzelf weer af, in tegenstelling tot ontsluitingsweeën die regelmatig zijn en in frequentie juist toenemen.

Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapssymptomen. Elke vrouw is anders en het kan zijn dat jouw kwaaltje hier niet tussen staat. Vertrouw je het niet, neem dan altijd contact op met de huisarts of je verloskundige. Zij kunnen er even naar kijken en je eventueel gerust stellen.

Lees ook

1 comment

Hardlopen tijdens de zwangerschap, kan dat? - Kleintjeopkomst.nl 17/02/2022 - 21:15

[…] veel veranderingen. Veel vrouwen die hardlopen tijdens de zwangerschap doen dit tot in het tweede trimester van de zwangerschap, maar als het daarna ook nog goed voelt, mag je er gewoon mee […]

Beantwoorden

Schrijf een reactie