Het was jarenlang je gewoonte om de dag te beginnen met een heerlijk kopje koffie. Nu ben je zwanger. Is het dan nog wel verstandig om koffie te drinken? Iedereen weet dat te veel cafeïne niet goed voor je is. Er gaan ook veel geruchten de ronde dat cafeïne tijdens de zwangerschap slecht is. Hoe zit dat precies? Is cafeïne gevaarlijk voor de ongeboren baby. Daar wil je vast graag het fijne van weten. We vertellen je hier alles over wat je moet weten over cafeïne en zwangerschap.
Inhoudsopgave
Cafeïne, wat is dat eigenlijk en wat doet het met je?
‘Even een kopje koffie, want ik val bijna in slaap!’ Wie snakt er niet dagelijks weleens naar een kopje koffie voor extra energie? Cafeïne, dat vooral veel in koffie voorkomt, is een stimulerende stof. Het geeft het centrale zenuwstelsel een flinke boost. Dat maakt je meteen fitter, vermoeidheid verdwijnt en ook je concentratievermogen verbetert. Dat zijn prettige effecten. Je moet er wel mee oppassen, want krijg je te veel cafeïne binnen, dan zijn de uitwerkingen minder aangenaam. Het kan leiden tot: een hoge bloeddruk, een opgejaagd gevoel, hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen.
Niet alleen in koffie zit cafeïne, waar zit het nog meer in?
We associëren cafeïne vaak direct met koffie. Vergeet echter niet dat cafeïne in nog veel meer producten zit. Ook in thee, behalve in kruidenthee, zit cafeïne. Het gaat hier wel om een kleine hoeveelheid. Verder zit dit stimulerende stofje ook in cola, chocolade en energiedrankjes. Hoe snel de effecten van cafeïne merkbaar zijn, kan bovendien per persoon verschillen. De een is er heel gevoelig voor en begint er meteen nerveus van te trillen, krijgt angstgevoelens of kan er niet van slapen. De ander kan meerdere sterke koppen koffie per dag drinken en zich er prettig bij voelen. Luister dus goed naar je lichaam!

Moet ik cafeïne helemaal verbannen als ik zwanger ben?
Hunker je tijdens je zwangerschap naar een kopje koffie? Dan is dat doorgaans geen probleem, maar houd het wel bij maar één tot twee kopjes koffie per dag. Zorg dan dat je niet via andere producten, zoals cola, thee of chocola, nog meer cafeïne binnenkrijgt. De richtlijn van het Voedingscentrum voor zwangere vrouwen is namelijk ongeveer 200 milligram cafeïne per dag. Dat komt overeen met de hierboven genoemde twee kopjes koffie. Overschrijd deze limiet niet, want te veel cafeïne verhoogt onder meer het risico op een baby met een te laag geboortegewicht. Daarnaast verhoogt het ook het risico op een miskraam.
Hoe zit dat precies?
Een van de effecten van cafeïne is dat het de bloedvaten vernauwt. Krijg je tijdens je zwangerschap te veel cafeïne binnen, dan kunnen ook de bloedvaten tussen de baarmoeder en de placenta vernauwen. Dit betekent dat je bloed minder goed bij je baby terechtkomt, zodat je kindje niet voldoende voedingsstoffen krijgt. Dit kan de groei van je baby belemmeren. Verder krijgt ook je ongeboren kindje cafeïne binnen. Het kan gebeuren dat je baby hier gevoelig op reageert en onrustig wordt in je buik. Er zijn dus veel goede redenen om tijdens je zwangerschap zo weinig mogelijk voedingsmiddelen met cafeïne tot je te nemen.
Geen zin in koffie tijdens de zwangerschap
Opmerkelijk is dat veel zwangere vrouwen, die voor hun zwangerschap koffie heerlijk vonden, dit tijdens de zwangerschap juist verschrikkelijk vinden. Zelfs de anders zo lekkere geur vinden ze nu niet lekker of ze worden er zelfs misselijk van. Je lichaam vertelt je dus eigenlijk al, wat wel en niet goed voor je is. Maar wat als je normaal gesproken je kopje koffie zo hard nodig hebt voor voldoende energie? Bovendien zul je tijdens je zwangerschap je regelmatig extra vermoeid voelen. Dan is het erg frustrerend dat je niet nog een extra kopje koffie mag inschenken. Gelukkig zijn er wel gezonde alternatieven.

Alternatieven voor cafeïne tijdens de zwangerschap!
Blijft de geur van verse koffie je tijdens je zwangerschap verleiden? Dan kun je natuurlijk ook voor de cafeïnevrije variant kiezen. Ben je er wel van bewust dat hier evengoed een beetje cafeïne in zit, maar niet zo veel als in je ‘gewone’ kopje koffie. Zoek je naar andere manieren om je vermoeidheid te lijf te gaan? Eet dan bijvoorbeeld voeding met goede koolhydraten, zoals havermout, appels, bananen, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Vermijd bovendien suiker in snoepgoed, koekjes en gebak. Daardoor zul je je juist nog sneller moe voelen. Zorg daarbij dat je voldoende blijft bewegen, zodat je fitter blijft en uiteindelijk minder snel moe wordt.