Inhoudsopgave
Vliegen tijdens zwangerschap: dit moet je weten
De reden waarom je binnenkort gaat vliegen kan van alles zijn: een vakantie, bezoek brengen aan vrienden of familie of misschien voor zaken. Je hebt alles geregeld, maar net voordat je vertrekt, ontdek je dat je zwanger bent. Op vragen zoals tot wanneer je kunt vliegen tijdens de zwangerschap, wat je nodig hebt, wat de risico’s zijn, tips voor tijdens het vliegen en de regels per vliegtuigmaatschappij lees je in dit artikel.
Tot wanneer vliegen tijdens je zwangerschap?
Dit verschilt per vliegtuigmaatschappij, maar in de meeste gevallen mag je tijdens je zwangerschap tot de 36e week vliegen. Echter, sommige maatschappijen hebben dit verlaagd naar 27 weken of eisen een zwangerschapsverklaring en dat je een vrijwaringsverklaring moet ondertekenen. Vanaf de 27e week wordt de kans op een vroeggeboorte namelijk groter en willen de maatschappijen de risico beter kunnen inschatten.
Bij twijfels of je mag vliegen tijdens je zwangerschap kun je het beste contact opnemen met de vliegtuigmaatschappij, alvorens je een vliegticket boekt. Verder scheelt ook de afstand van de vlucht. Op korte vluchten zijn de vliegtuigmaatschappijen over het algemeen wat coulanter.
De beste periode om te vliegen is meestal in het tweede trimester. In deze periode ben je minder snel moe en misselijk en is de omvang van je buik te overzien. Het tweede trimester is de periode tussen week 14 en week 27.
Zwangerschapsverklaring
Zoals hierboven al te lezen was, kun je doorgaans tot week 27 van je zwangerschap zonder problemen vliegen, maar tussen week 27 en week 36 wordt er door de vliegtuigmaatschappijen om extra documenten gevraagd. Soms gaat het alleen om een zwangerschapsverklaring en soms moet je ook een vrijwaringsverklaring ondertekenen. Een zwangerschapsverklaring wordt ook wel een doktersverklaring genoemd en hierop staat vermeld wanneer het kind is uitgerekend. Deze verklaring is pas geldig als het door een huis(arts) of een verloskundige is getekend. Zonder een zwangerschapsverklaring mag een luchtvaartmaatschappij je weigeren, dus het is altijd handig om mee te nemen.
Geldigheid zwangerschapsverklaring
Voor de exacte regels van de luchtvaartmaatschappij kun je het beste de website van de maatschappij bezoeken of contact met ze opnemen. De regels verschillen namelijk per maatschappij. Zo mag een zwangerschapsverklaring bij sommige maatschappijen niet eerder worden uitgegeven dan zeven dagen voor vertrek. Daarom is het belangrijk dat je hier naar informeert, voordat je een zwangerschapsverklaring aanvraagt.
Vrijwaringsverklaring
Naast een zwangerschapsverklaring moet je bij verschillende vliegtuigmaatschappijen een vrijwaringsverklaring ondertekenen. Na het onderteken van een vrijwaringsverklaring kan een vliegtuigmaatschappij niet aansprakelijk worden gehouden als er tijdens de vlucht complicaties optreden.
Wat zijn de gezondheidsrisico’s van vliegen tijdens zwangerschap?
Nu je weet wat je nodig hebt voordat je een vliegticket boekt, wil je natuurlijk weten wat de risico’s van vliegen tijdens een zwangerschap zijn. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van eventuele gezondheidsrisico’s.
Luchtdruk
Tijdens het vliegen ondervind je lichaam een ander soort druk op de trommelvliezen. Gelukkig heeft de luchtdruk geen invloed op de vruchtvliezen en is daardoor niet schadelijk voor het ongeboren kind.
Veiligheidsscans op het vliegveld
Ook hoef je je niet druk te maken over de veiligheidscontroles op het vliegveld. Zowel door de metaaldetector als de Security Scanner kun je veilig doorheen lopen. Deze werken namelijk met ‘millimeter wave’ techniek en niet met röntgenstraling.
Kosmische straling
Kosmische straling komt voor in de atmosfeer. Deze straling is tijdens het vliegen een stuk hoger en er wordt weleens gesuggereerd dat kosmische straling schadelijk voor het ongeboren kind kan zijn.
Wanneer je enkele keren vliegt, is deze straling geen risico voor jou of het ongeboren kind. Voor mensen die zeer regelmatig vliegen, zoals een pilote of een stewardess, zijn er arboregels opgesteld.
Trombose
Tijdens een lange vlucht loopt men een verhoogd risico op een trombosebeen. Voor zwangere vrouwen geldt dat het risico hierop iets hoger ligt dan normaal. Echter, dit is niet iets om je druk over te maken. Verder raden we aan dat je tijdens de vlucht wel geregeld je benen strekt, voldoende vochtinname binnenkrijgt en wat simpele strekoefeningen doet.
Eventuele ongemakken van vliegen tijdens zwangerschap
Nu je hebt kunnen lezen dat je over de eventuele gezondheidsrisico’s voor het ongeboren kind niet te veel zorgen hoeft maken, hebben we hieronder een opsomming gemaakt van de ongemakken van vliegen tijdens zwangerschap.
– Zo is een van deze ongemakken zwellingen van de benen (oedeem). Oedeem is de aanwezigheid van vocht in het lichaam op plaatsen waar dit doorgaans niet of nauwelijks het geval is.
– Ook kun je tijdens het vliegen last krijgen van zere oren of een verstopte neus. Je zult sneller last krijgen van een verstopte neus, maar de combinatie hiervan en dat van de luchtdruk kunnen resulteren tot zere oren.
– Je kunt tijdens de vlucht ook last krijgen van misselijkheid.
Vaccinaties en reisadvies
Afhankelijk van de reisbestemming, is er vaak advies over vaccinaties en malariaprofylaxe. Soms moet je voordat je een land binnenkomt bewijs hebben dat je bent ingeënt tegen een bepaalde griep. Neem daarom voordat je een land bezoekt met een hoog risicogehalte contact op met een deskundige, zoals je huisarts en vraag of het verantwoord is om het land te bezoeken.
Zwangerschap en vliegen: tips voor de vlucht
Er is het een en ander waar je op moet letten tijdens het vliegen. Hieronder hebben we de belangrijkste tips voor de vlucht op een rij gezet.
– De beste periode om te vliegen tijdens de zwangerschap is in het tweede trimester. Het tweede trimester is de periode tussen week 14 en week 27. In deze periode is de kans op vroeggeboorte of een miskraam aanzienlijk klein.
– Neem een zwangerschapsverklaring mee en informeer eventueel bij de luchtvaartmaatschappij of je een vrijwaringsverklaring moet ondertekenen. Hiermee kan de maatschappij niet aansprakelijk worden gesteld bij eventuele complicaties tijdens de vlucht.
– Voordat je vertrekt overleg je reisplannen met je (huis)arts of verloskundige.
– Zorg dat je tijdens de reis het telefoonnummer van je eigen arts of verloskundige bij de hand hebt.
– Probeer van tevoren een stoel met beenruimte aan te vragen. Dit kost meestal extra, maar is tijdens een lange vlucht het zeker waard.
– Vraag een stoel aan het gangpad, zodat je gemakkelijk kunt opstaan om naar het toilet te gaan of een stukje te lopen.
– Neem paar kopieën van de zwangerschapsverklaring mee. Soms wordt er op de terugweg opnieuw naar gevraagd of moet je het meerdere keren laten zien.
Zwangerschap en vliegen: tips tijdens de vlucht
Je weet nu wat je het beste voor de vlucht geregeld kunt hebben, maar ook tijdens het vliegen kun je de vlucht een stuk aangenamer maken. Hieronder hebben wij meerdere bruikbare tips uitgelicht.
– Verwissel regelmatig van houding. Zoals je hierboven onder gezondheidsrisico’s van vliegen tijdens zwangerschap kon lezen heb je een verhoogde kans op trombose. Daarom raden we aan om elke vijftien minuut tot een half uur je benen te strekken.
– Doe tijdens de vlucht om de zoveel tijd wat rekoefeningen.
– Zorg dat je comfortabele kleding tijdens het vliegen draagt.
– Drink voldoende water en vermijd cafeïne.
Is vliegen tijdens zwangerschap gevaarlijk?
Hoewel het vliegen tijdens zwangerschap wat ongemakken met zich meebrengt, loop jij of je ongeboren kind geen hoger risico. Het is dus niet gevaarlijk om tijdens je zwangerschap te vliegen. Dit is op basis van verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Hieruit bleek namelijk dat zwangere vrouwen tijdens het vliegen geen verhoogd risico liepen op een miskraam, geboorteafwijking of vroeggeboorte.
Luchtvaartmaatschappijen
Niet alle vliegtuigmaatschappijen hanteren dezelfde regels, dus het is verstandig om vooraf te verdiepen in de regels van de betreffende vliegtuigmaatschappij. Hieronder vind je een korte opsomming van de belangrijkste regels per maatschappij.
Vliegen tijdens zwangerschap met KLM
Laten we beginnen met de regels van KLM. Je mag bij KLM vliegen tot 36 weken zwangerschap. Echter, voor een zwangerschap met complicaties moet je een zwangerschapsverklaring kunnen overhandigen. Daarnaast adviseert de maatschappij om bij een meerlingzwangerschap een verloskundige of een (huis)arts te raadplegen.
Vliegen tijdens zwangerschap met Transavia
Bij Transavia mogen zwangere vrouwen tot 36 weken vliegen. Voor een zwangerschap met complicaties of voor vrouwen die een meerling verwachten, geldt dat ze mogen vliegen tot 34 weken. Daarnaast wordt er bij een zwangerschap met complicaties gevraagd om een doktersverklaring in het Engels en mag deze niet ouder zijn dan zeven dag. In dit document moet staan vermeld dat je “fit to fly” bent.
Vliegen tijdens zwangerschap met Ryanair
Ook bij Ryanair mag je vliegen tijdens je zwangerschap tot 36 weken. Tussen week 28 en week 36 moet je wel beschikken over een zwangerschapsverklaring (fit for fly) van een arts of een verloskundige. Bij een meerlingzwangerschap geldt dat je mag vliegen tot week 32.
Vliegen tijdens zwangerschap met EasyJet
Net als de andere luchtvaartmaatschappijen mag je ook bij EasyJet tot 36 weken vliegen. Dit geldt alleen wanneer je zwanger bent van een eenling. Bij een meerlingzwangerschap geldt dat vrouwen tot week 32 mee mogen met de vlucht. Bij complicaties moet je eerst contact opnemen met de huisarts. En hoewel EasyJet niets vermeld over een zwangerschapsverklaring, raden wij het wel aan om deze mee te nemen.
Vliegen tijdens zwangerschap met Lufthansa
Bij Lufthansa mag je tot 36 weken vliegen. Echter, dit geldt alleen bij een ongecompliceerde zwangerschap en ook adviseren wij om vanaf week 28 een zwangerschapsverklaring mee te nemen. Ben je in verwachting van een meerling? Dan is het na week 28 niet meer toegestaan om via deze maatschappij te vliegen.
Vliegen tijdens zwangerschap met TUIfly
TUIfly heeft wat strengere regels als het gaat om vliegen tijdens zwangerschap. Zo mag je tot 28 weken vliegen zonder een doktersverklaring, maar moet je tussen week 28 en week 36 een doktersverklaring meenemen en mag deze niet ouder dan zeven dagen zijn. Ook moet je bij het inchecken een vrijwaringsverklaring ondertekenen, zodat de maatschappij niet aansprakelijk kan worden gesteld bij eventuele complicaties.
Lees ook: Alle zwangerschappen per week van de eerste twee maanden.
1 comment
[…] verschil in de lucht of voel jij je rot als andere mensen zich ergeren aan een baby aan boord. Vliegen met een baby kan ook een leuk avontuur zijn. En even lekker er tussenuit is als jonge ouder is ook […]