Home Baby Zwangerschapsmythes ontkracht

Zwangerschapsmythes ontkracht

Geschreven door Kleintjeopkomst.nl
Zwangerschapsmythes ontkracht
BabyBaby

Je bent in verwachting en er breekt dus een mooie, maar ook een spannende tijd aan. Zeker als je voor de eerste keer moeder wordt heb je 101 vragen over je zwangerschap. Je probeert dan ook zoveel mogelijk informatie te vergaren via het internet of via boeken die je hebt geleend of hebt aangeschaft. Toch zijn er vaak tegenstrijdige berichten en is het moeilijk om te bepalen wat je nu wel mag of niet mag doen tijdens een zwangerschap. Er zijn in ieder geval een groot aantal zwangerschapsmythes die ontkracht zijn. We zetten ze voor je op een rijtje.

Inhoudsopgave

Zwangere mensen eten voor twee

Het is een bekende uitspraak; zwangere mensen eten voor twee. Veel zwangere vrouwen geloven ook echt dat ze meer moeten eten, omdat het goed is voor de groei van de baby. Maar dit is een zwangerschapsmythe die is ontkracht. Sterker nog, zwangere vrouwen eten vaak minder, omdat ze ook minder bewegen en dus ook minder calorieën verbranden. Het is wel bewezen dat gezond eten belangrijk is en dat je bepaalde producten, zoals rauw vlees tot de geboorte van je kindje moet vermijden. Het broodje met Filet American kun je dus het beste even overslaan.

Zwangerschapsmythes ontkracht

Baby komt in gevaar als je op rug ligt of slaapt

Vrienden en familieleden en zelfs talloze berichten op het internet zeggen je dat je tijdens je zwangerschap niet op je rug mag slapen. Op je rug slapen kan namelijk de baby beschadigen en in gevaar brengen. Eén van de zwangerschapsmythes die is ontkracht! Je kunt prima op je rug liggen of slapen als je dat wilt, maar we snappen wel waar deze zwangerschapsmythe vandaan komt. Door het gewicht van de baby kan er namelijk wel druk op je bloedvaten en organen komen te staan als je op je rug ligt. En dat geeft wellicht problemen voor de moeder. Als je buik groeit is het dus wel verstandiger om bijvoorbeeld op je zij te liggen of te slapen.

Geslacht raden op basis van de stand van de buik

Het is natuurlijk leuk om het geslacht te raden en iedereen in jouw omgeving doet hier ook graag aan mee. Sommige mensen zeggen dat je een meisje krijgt, omdat je de buik hoog draagt. Of je krijgt een jongetje als je de buik laag draagt. Klinkklare onzin en dus ook een zwangerschapsmythe die is ontkracht. Als je op basis van de stand van de buik voorspelt wat het geslacht van je kindje is en je voorspelling blijkt waar te zijn, is dit niets meer of minder dan louter toeval.

Je mag geen seks hebben tijdens een zwangerschap

Nog zo’n zwangerschapsmythe die de prullenbak in kan. Veel mensen en artikelen zeggen dat je als zwangere vrouw geen seks meer kunt hebben. Zeker niet in de eerste en de laatste drie maanden. Want seks kan ervoor zorgen dat de baby beschadigt raakt. En dat is onzin. Je kunt prima seksuele gemeenschap hebben zonder dat er iets gebeurt. De baby is namelijk goed beschermd in de baarmoeder. Desalniettemin wordt wel geadviseerd om in de laatste twee maanden een condoom te dragen of om geen seks te hebben. Met de reden dat bijvoorbeeld de vliezen kunnen breken.

Je mag niet sporten als je zwanger bent

Je bent een fanatieke sporter en zwanger. Dus je laat het sporten even voor wat het is, maar dat is niet nodig. Oké, je moet wel oppassen met contactsporten en sporten die enigszins de baby in gevaar kunnen brengen, maar fietsen, wandelen, hardlopen en fitness kun je prima blijven doen. Het is ook nog eens gezond! Het is wel een feit dat zwangere vrouwen minder energie kunnen hebben en het sporten vaker overslaan.

Je haar verven is ongezond voor een baby

Verf jij je haar? Dan kun je dit gewoon blijven doen als je zwanger bent. De zwangerschapsmythe dat de chemische stoffen in haarverf je baby kunnen beschadigen is ontkracht. Deze chemische stoffen worden nauwelijks door het lichaam opgenomen. Neem wel extra voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van handschoenen en spoel je haar direct en goed uit wanneer je klaar bent met verven.

Je mag geen sushi eten als je zwanger bent

Rauwe vis en vlees moet je tijdens je zwangerschap vermijden en sushi is dus een no go. Maar dat is niet helemaal waar. Je kunt prima sushi eten als je zwanger bent, maar het is dan wel belangrijk dat de vis in de sushi goed gerookt is. Het advies is wel om verse sushi in plaats van voorverpakte sushi te eten. Dus ga lekker naar het sushirestaurant en laat de kant-en-klare verpakking in de supermarkt links liggen.

Lees ook

Schrijf een reactie