Home Baby Vliegen met baby’s – 5 onmisbare tips

Vliegen met baby’s – 5 onmisbare tips

Geschreven door Kleintjeopkomst.nl
vliegtuig tijdens zwangerschap slider
BabyBaby

Ga jij lekker op vakantie met je kersverse gezinnetje? Misschien is het de eerste keer dat je met je baby gaat vliegen of wie weet heb je al wat meer ervaring met vliegen met een kleintje bij je. In het laatste geval weet je dat het soms best een uitdaging kan zijn om met het vliegtuig te reizen.

Misschien heeft je kleintje last van het luchtdruk verschil in de lucht of voel jij je rot als andere mensen zich ergeren aan een baby aan boord. Vliegen met een baby kan ook een leuk avontuur zijn. En even lekker er tussenuit is als jonge ouder is ook nodig om weer bij te komen na de turbulente maanden rondom de zwangerschap en de geboorte van je kindje.

Om van vliegen met je baby een feest te maken hebben wij 5 onmisbare tips die jou helpen om ontspannen met je baby rond te dwalen op het vliegveld en zonder gedoe in het vliegtuig te stappen.

Tip 1. Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat

Zeker met een baby is een goede voorbereiding de helft van de inspanning. Dus zorg ervoor dat je alles wat je mogelijk nodig hebt tijdens de vlucht bij de hand hebt. En dat begint natuurlijk met de basis verzorgingsartikelen zoals luiers, luier doekjes, zinkzalf, reserve kleding, spuugdoekjes en een verschoonkleed. Daarnaast heb je voeding nodig. Dat kan variëren van simpelweg genoeg water en babymelkpoeder tot de favoriete babymaaltijden, fruithapjes en koekjes om je baby tevreden te houden.

Verder is het handig als je speelgoed en boekjes voor je baby mee neemt. Hoe vaak komt het voor dat jij een paar uur lang alle tijd en aandacht hebt om met je kleintje op schoot samen plezier te maken? Als je het ziet als quality time samen stap je op een hele ander manier het vliegtuig in, dan wanneer je als een berg tegen de vlucht op ziet. Zorg voor spelletjes en verrassingen waarvan je weet dat je baby ze leuk vindt en stel je er op in dat je tijdens de vlucht alleen met je baby bezig bent. Mocht je tijd hebben om zelf een boek te lezen, dan is dat een mooie meevaller.

in het vliegtuig tijdens zwangerschap

Tip 2. Wissel de zorg van je baby af met je partner

Als je samen met je partner gaat vliegen, spreek dan van tevoren af dat jullie de zorg voor je baby verdelen. Zo komt niet alle zorg op jouw schouders terecht en kun jij ook even ontspannen op sommige momenten. Dan heb je daarna weer energie om je baby te entertainen.

Ga ook niet zitten vitten op elkaar omdat jij het anders zou aanpakken dan je partner. Als je partner met je baby bezig is, concentreer je dan op jezelf en laat hem of haar de zorg voor je baby op zijn of haar eigen manier doen. Ook al is dat niet de manier waarop jij het zou doen. Neem oordopjes mee zodat je ook even kan afschakelen.

Tip 3. Wees voorbereid op het ergste

Als je ervan uit gaat dat de reis vermoeiend zal zijn en dat de kans bestaat dat je kleintje het niet naar zijn/haar zin heeft, dan kan het alleen maar meevallen. Dat is net als bij een proefwerk. Als je uitgaat van een 6 en je hebt een 7 dan heb je het goed gedaan en voel je je goed. Verwacht je een 8 en scoor je een 7 dan baal je. Help jezelf dus om je goed te voelen.

Tip 4. Als jij rustig bent helpt dat je kind ook

Mindset is een belangrijke als je met je baby gaat vliegen. Zeker als je voor het eerst met het vliegtuig op pad gaat. Hoe rustiger jij bent en blijft, ook als je baby het op een krijsen zet hoe prettiger dat is voor je baby een ook voor jezelf. Probeer je niet te generen voor je medepassagiers. Dat maakt je alleen maar onrustig en het helpt toch niet. Iedere ouder weet hoe het is om met een onrustige baby in hete vliegtuig te zitten. En de jongeren zullen dat ooit gaan ervaren.

Dus maak je niet druk om dat wat je toch niet kunt veranderen en probeer rustig te blijven en je aandacht te houden bij jou en je kindje. Daar heb je waarschijnlijk je handen vol aan. Je ook nog druk maken over wat anderen al dan niet denken is energie die je beter kunt besteden aan manieren om je baby weer rustig te krijgen als hij/zij zich even niet fijn voelt tijdens de vlucht. Zo kun je van tevoren een lijstje maken van de dingen waarmee je normaal weer een lach op het mooie snoetje van je schat tovert. Als je het dan even niet meer weet kun je altijd even spieken op het lijstje.

animatie van vliegtuig en reizigers

Tip 5. Minimaliseer de kans dat je baby zich niet fijn voelt

Zeker als je de eerste gaat vliegen met je baby weet je van tevoren niet wat de stijgende luchtdruk met je kindje doet. Sommige baby’s hebben er totaal geen last van en lachen de hele vlucht door, terwijl andere baby’s zich heel erg ellendig voelen en blijven huilen. Vooral bij de start en landing kan de luchtdruk voor klachten zorgen. Dat kun je verminderen door een kleine baby neusspray te geven die de slijmvliezen doet slinken.

Als je baby al wat groter is, helpt het om hem/haar op een koekje te laten kauwen. Ook kun je er een spelletje maken van mond en neus dicht houden en daarna blazen of bolle wangen maken en gapen. Je kleine baby drinken geven of een speentje kan de pijn ook verhelpen. Het drukverschil vermindert door het slikken. Neem ook voor de zekerheid medicijnen mee in de cabine. Mocht je baby ziek worden, dan kun je meteen schakelen.

Zorg dat je baby gemakkelijk zittende kleding aan heeft waarin hij/zij zich lekker kan bewegen en jij ook natuurlijk. Kies ook voor kleding die vies mag worden. Tijdens turbulentie zit een ongelukje in een klein hoekje.

Lees ook

Schrijf een reactie