Vinyl of PVC: zo kies je de juiste bekleding voor je vloer

Image

Als het gaat om het kiezen van vloerbedekking, is een van de meest voorkomende vragen: “Vinyl of PVC?”. In dit artikel bekijken we de verschillen tussen de twee materialen, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw behoeften. Laten we samen de kenmerken en specifieke kenmerken van vinyl en PVC als vloerbedekking ontdekken.

Waarom kiezen voor vinylvloeren?

De afgelopen jaren heeft de vinylvloeren is dankzij zijn steeds populairder geworden meerdere voordelen. Ten eerste komt vinyl in één breed scala aan stijlen en afwerkingen. U kunt patronen vinden die hout, tegels en zelfs steen nabootsen, allemaal tegen aanzienlijk lagere kosten dan natuurlijke materialen.

Verder heeft vinyl de volgende kenmerken:

  • Makkelijke installatie: ideaal voor doe-het-zelvers;
  • Waterbestendigheid: Perfect voor keukens, badkamers en kelders;
  • Zacht oppervlak aanvoelt voor meer comfort.

Toch kan vinyl sneller verslechteren in ruimtes met veel verkeer en beschadigd raken door scherpe voorwerpen en zwaar meubilair dat eroverheen glijdt.

Voor- en nadelen van PVC-vloeren

Ook gekend als linoleumil PVC-vloer staat bekend om zijn duurzaamheid. Dit materiaal, dat veel wordt gebruikt in de bouwsector, heeft uitstekende eigenschappen slijtvastheid. Om deze reden is het een uitstekende keuze voor gebieden met veel verkeer.

Bijkomende voordelen zijn onder meer:

  • Economisch: goedkoper dan andere opties;
  • Makkelijk te onderhouden: vereist alleen regelmatige reiniging;
  • Isolerend: helpt de warmte in de kamer te houden.

PVC levert echter minder variatie in stijlen en afwerkingen vergeleken met vinyl, wat de ontwerpopties in sommige ruimtes kan beperken. Bovendien is het gevoelig voor krassen en vlekken, dus het kan het beste worden vermeden in ruimtes waar vaak scherpe voorwerpen worden gebruikt.

CZYTAJ  Breid uit en benut uw ruimte optimaal met de keukenuitbreiding

Welke bekleding u moet kiezen op basis van uw behoeften

De keuze tussen vinyl en PVC hangt af van de specifieke behoeftengeef haar ontwerpvoorkeuren en van begroting beschikbaar. Als je een breed scala aan patronen en afwerkingen wilt, is vinyl de ideale optie en is het ook geschikt voor doe-het-zelf-installatie. Als duurzaamheid en slijtvastheid echter uw prioriteiten zijn, is PVC de beste keuze.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de het beoogde gebruik van de kamer. In vochtige omgevingen, zoals badkamers en keukens, is vinyl dankzij de waterbestendigheid zeker de meest geschikte oplossing. Voor ruimtes met veel verkeer, zoals gangen of woonkamers, verdient PVC vanwege de grotere duurzaamheid de voorkeur. Ten slotte variëren de kosten van gevelbeplating op basis van kwaliteit, dikte en merk, hoewel PVC over het algemeen iets goedkoper is dan vinyl.

  • Home
  • Decoratie
  • Vinyl of PVC: zo kies je de juiste bekleding voor je vloer