Ontdek de geheimen om uw klimhortensia’s weelderig te laten groeien

Image

Klimhortensia’s zijn prachtige tuinplanten die elegantie en kleur toevoegen aan onze groene ruimtes. Met een praktische en gedetailleerde gids over de teelt ervan, zullen we samen alle geheimen ontdekken om ze weelderig en glanzend te laten groeien. Volg mij op deze reis naar de fascinerende wereld van klimhortensia’s!

Klimhortensia’s: hoofdvariëteiten

De klimhortensia’s omvatten verschillende variëteiten. De meest voorkomende is Hydrangea anomala subsp. petiolaris, bekend van i zijn grote witte bloemen kanten hoeden die bloeien in de vroege zomer en donkergroen, hartvormig blad dat in de herfst botergeel kleurt.

Deze soort is bladverliezend, wat betekent dat hij in de winter zijn bladeren verliest, maar is wel winterhard en gemakkelijk te kweken.

Er zijn ook twee soorten groenblijvende klimhortensia’s: Hydrangea seemannii en Hydrangea serratifolia.

De eerste, oorspronkelijk uit Mexicoheeft witgroene koepelvormige bloemen omgeven door witte schutbladen, terwijl de tweede, uit Chili en Argentinië, grote, ruwe bladeren heeft met pluimen crèmekleurige bloemen.

Hoe klimhortensia’s te laten groeien

Om Hydrangea petiolaris te laten groeien, kiest u vochtige maar goed doorlatende grond op een schaduwrijke of gedeeltelijk schaduwrijke locatie.

Train de scheuten in de eerste maanden van de groei op gegalvaniseerde draden of hekjes tegen een muur of stevig hek.

Na een seizoen vormen ze zelfhechtende luchtwortels. Het is belangrijk dat de grond niet uitdroogt, vooral tijdens de zomerse hitte. Mulch elk voorjaar met goed verteerde mest of compost.

De groenblijvende soorten Hydrangea seemannii en Hydrangea serratifolia hebben een beschutte, warme standplaats nodig om te kunnen gedijen.

Waar klimhortensia’s planten?

De klimhortensia’s ze groeien het beste in halfschaduwgebieden, waar ze niet worden blootgesteld aan te veel zon of schaduw.

CZYTAJ  Schimmel in potplanten: schadelijk of onschadelijk? Ontdek hoe u dit kunt aanpakken

Hydrangea petiolaris kan ook in de zon gekweekt worden, maar de bloemen blijven dan niet zo lang staan. Vermijd planten op locaties die gevoelig zijn voor late nachtvorst en bescherm ze tegen harde wind.

Klimhortensia’s passen zich aan de meeste grondsoorten aan, inclusief alkalisch en zuur, maar de ideale grond is vochtig en goed doorlatend.

Wanneer hortensia’s planten?

De beste tijd om hortensia’s te planten is in het voorjaar of de herfst, wanneer de grond warm en vochtig is.

Het kan ook in de zomer worden geplant, maar het is noodzakelijk om het vochtgehalte van de grond zorgvuldig te controleren.

Verzorging van klimhortensia’s

Mulch ze hortensia’s elk jaar in het voorjaar met afgebroken bladeren, goed verteerde mest of compost. Het is niet nodig om ze te bemesten, omdat dit de bladgroei bevordert ten koste van de bloemen.

Hortensia’s hebben de neiging om te verwelken in de hitte, en hortensia’s die in de buurt van muren worden geplant, krijgen vaak niet genoeg water van de regen, dus zorg ervoor dat je ze water geeft tijdens periodes van intense hitte.

Hoe klimhortensia’s snoeien?

Klimhortensia’s moeten in de zomer, na de bloei, gesnoeid worden. Snoei Hydrangea petiolaris lichtjes, aangezien de meeste bloemknoppen zich bovenaan de plant vormen.

Snij de bloeiende scheuten terug tot één paar nieuwe edelstenen. Als de plant te veel is gegroeid, kan het zijn dat je de bloemen een paar jaar moet opofferen om de grootte te verkleinen door hem in de herfst of lente zwaarder te snoeien.

Bij Hydrangea seemannii en Hydrangea serratifolia snoeit u na de zomerbloei om de plant aan te passen aan de beschikbare ruimte.

CZYTAJ  Telen op maangrond: Geloof jij in de kracht van de natuur om tuinen groener te maken?

Voortplanting van klimhortensia’s

De eenvoudigste methode voor het vermeerderen van een klimhortensia is gelaagdheid in het voorjaar. Zoek een jonge, gezonde tak die lang genoeg is om zich aan de grond te hechten.

Verwijder de bladeren van de knoop en snij de tak lichtjes af om de wortelvorming te bevorderen. Verbeter de grond met compost en gebruik draad om de tak aan de grond vast te zetten, goed water te geven en te verzwaren met een steen om te stabiliseren.

Je kunt klimhortensia’s ook vermeerderen door in het voorjaar stekken van zachthout te nemen. Zoek naar jonge, niet-bloeiende scheuten met drie sets bladeren.

Verwijder de onderste twee sets bladeren en verkort de stengel. Plaats de stekken in een pot met stekcompost, water en dek af met een doorzichtige plastic zak.

Bewaar ze op een schaduwrijke plek totdat er nieuwe scheuten verschijnen.

Problemen met klimhortensia’s oplossen

Langzame groei: Als de plant de eerste jaren niet snel groeit, is dit normaal. Het kan ook te wijten zijn aan een slechte waterinname. Mulch elk voorjaar om vocht en water vast te houden tijdens droogtes in de zomer.

Gebrek aan bloemen: Het kan enkele jaren duren voordat Hydrangea petiolaris bloeit. Het ontbreken van bloemen bij een volwassen plant kan veroorzaakt worden door verkeerd snoeien. Snoei in de zomer direct na de bloei, zodat de plant bloeiend hout kan ontwikkelen voor het volgende jaar.

Bruine vlekken op bladeren: Dit is een schimmelziekte die bladvlekkenziekte wordt genoemd. Verwijder aangetaste bladeren en verbeter de luchtcirculatie rond de plant.

CZYTAJ  Wij onthullen de beste natuurlijke meststof voor uw aardbeien!

Insecteninfectie: Bladluizen en andere insecten kunnen een slechte groei en bladval veroorzaken. Als de besmetting ernstig is, gebruik dan een organisch insecticide gemaakt van plantaardige oliën of vetzuren, anders laat vogels en andere natuurlijke vijanden de insectenpopulatie onder controle houden.

Soorten klimhortensia’s om te kweken

Hortensia anomala subsp. petiolaris is de standaardvariëteit, met donkergroene bladeren en witte bloemen.

Hortensia anomala subsp. petiolaris ‘Mirranda’: Bontbladige soort met crèmekleurige of gele bladranden, bruine bast.

Hortensia anomala subsp. petiolaris ‘Zilvervoering’: Gelijkaardig aan de soort, maar met zilverbont blad.

Hortensia anomala subsp. petiolaris ‘Vliegende Schotel’: Grotere bloemen van de soort, die een spectaculair effect creëren.

Hortensia seemannii: Het heeft witgroene koepelvormige bloemhoofdjes omgeven door witte schutbladeren.

Hortensia serratifolia: Beschikt over grote, ruwe bladeren met pluimen crèmekleurige bloemen.

  • Home
  • Tuin
  • Ontdek de geheimen om uw klimhortensia’s weelderig te laten groeien