Home Zwanger Exacte uitgerekende datum berekenen: hoe doe je dat?

Exacte uitgerekende datum berekenen: hoe doe je dat?

Geschreven door Kleintjeopkomst.nl
uitgerekende datum berekenen
BabyBaby

Hoeveel weken ben ik zwanger?

Gefeliciteerd! Jouw zwangerschapstest wijst uit dat je zwanger bent. Het is nu even zo fijn om te weten dat je weet hoe lang je al zwanger bent. Zo kan de baby’s ontwikkeling en het verloop van jouw zwangerschap goed in de gaten worden gehouden. In principe kan alleen je huisarts, de verloskundige of gynaecoloog bepalen wanneer je bent uitgerekend. Op het internet zijn daarnaast heel veel handige calculators te vinden om te achterhalen wat de berekende datum is van jouw zwangerschap.

Er zijn ook manieren om het zelf te berekenen. Dit is handig voor jezelf maar zeker wanneer je naar de eerste afspraak met jouw verloskundige gaat. Maar hoe weet je nu hoeveel weken zwanger je bent en hoe kom je tot de uitgerekende datum?

De uitgerekende datum bepalen

Voor het uitrekenen van de berekende datum moet je twee zaken weten:

  • de eerste dag van je laatste menstruatie
  • de gemiddelde duur van jouw menstruatiecyclus.

Met deze informatie kun je namelijk de dag van je eisprong berekenen. De ovulatie vindt plaats twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Vervolgens moet je 40 weken hierbij op tellen en je weet de geschatte bevaldatum.

Bij het berekenen van de zwangerschapsduur wordt 40 weken (280 dagen) aangehouden. Je rekent namelijk vanaf de eerste dag van je menstruatie en niet vanaf de eisprong. Dit is makkelijker omdat je in de meeste gevallen niet de exacte datum weet van wanneer de ovulatie heeft plaatsgevonden. Daarom wordt er gerekend met 40 weken zwangerschap. In werkelijkheid is de duur van een zwangerschap eigenlijk 38 weken.

Handmatig de uitgerekende datum berekenen met hulpmiddelen

Een zwangerschapstest geeft jou en jouw partner als eerste het goede nieuws dat je zwanger bent. Daarnaast geeft een zwangerschapstest een indicatie van hoeveel weken je zwanger bent. De zwangerschapstest kan dus ongeveer aangeven of je tussen de 1 tot 3 weken geleden zwanger bent geraakt. Dit is overigens een schatting en zegt dus niks over de uitgerekende datum van bevalling.

Als je zelf de datum van de bevalling wilt berekenen dan is het handig om een kalender van je menstruatiecyclus bij te houden. Als je dit doet met een papieren of digitale kalender dan kruis je de dagen van je menstruatiecyclus af. Zo weet je precies het aantal dagen van jouw cyclus.

uitgerekende datum berekenen

De gemiddelde duur van een menstruatiecyclus

De gemiddelde duur van een menstruatiecyclus is 28 dagen. Door het bijhouden van je cyclus kun je echter ook zien of jouw menstruatiecyclus langer of juist korter is dan 28 dagen.

Een digitale kalender gebruiken

Er bestaan ook veel digitale apps die alles rondom jouw cyclus automatisch voor je bij houden. Je hoeft dan alleen de datum van de eerste en laatste dag van je menstruatie in te vullen. De app geeft dan automatisch de vruchtbare dagen aan. Het maakt het niet alleen makkelijk om de waarschijnlijke conceptie datum te achterhalen maar het helpt ook met de uitgerekende datum te berekenen. Tevens rekent de app ook meteen jouw menstruatiecyclus uit. Dat is helemaal efficiënt.

Uitgerekende datum van de zwangerschap berekenen met een calculator

Op het internet zijn verschillende digitale calculators te vinden die jou kunnen helpen met het bepalen van de uitgerekende datum. Je voert dan de eerste dag, maand, jaar van je laatste menstruatie in. Het is mogelijk dat je de exacte ovulatiedatum wel weet als je een IVF-behandeling hebt ondergaan of gebruik hebt gemaakt van een ovulatietest.

Is de uitgerekende datum betrouwbaar?

Bij een regelmatige cyclus is de berekening behoorlijk betrouwbaar. De gemiddelde duur van een menstruatiecyclus is 28 dagen. Hoewel deze methode redelijk betrouwbaar is, blijft het slechts een indicatie. Het berekenen van de uitgerekende datum is namelijk geen exacte wetenschap. Je hebt dus altijd een verloskundige of gynaecoloog nodig om dit vast te kunnen stellen.

Alles over cafeïne en zwangerschap

Wanneer is de uitgerekende datum minder betrouwbaar?

Er zijn altijd factoren die de uitgerekende datum minder betrouwbaar maken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je niet meer weet wanneer je laatste menstruatie exact begon. Dit maakt niet heel veel uit. Houd het dan bij een geschatte datum. Een uitgerekende datum berekenen wordt ook minder betrouwbaar bij:

  • een onregelmatige menstruatiecyclus
  • een menstruatiecyclus langer of een cyclus korter dan 28 dagen
  • bij het gebruik van de pil
  • gebruik van middelen die de eisprong stimuleren

De huisarts, gynaecoloog of verloskundige kan je uiteindelijk het beste vertellen over de datum waarop je bent uitgerekend.

Hoe bereken ik zelf de bevruchtingsdatum?

Het blijft lastig om de dag van bevruchting te bepalen. Je moet hiervoor wel de conceptiedatum en/of bevruchtingsdatum weten. Op het moment van conceptie wordt de eicel van de vrouw bevrucht door de sperma van de man. Je kunt het zo zien dat de conceptiedatum de dag is dat de zaadcel en de eicel elkaar ontmoeten.

Bij een ovulatie komt er een rijpe eicel los van je eierstok. De eicel heeft dan 24 uur de kans om bevrucht te worden. Een zaadcel kan zelfs 72 uur blijven leven. Je kunt de waarschijnlijke bevruchtingsdag inschatten als je weet wanneer jouw partner en jij hebben gevreeën.

sporten tijdens je zwangerschap

Eisprong bij een onregelmatige cyclus

De eisprong bij een onregelmatige menstruatiecyclus vindt niet altijd plaats exact twee weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit geldt tevens als de cyclus langer of korter is. Omdat de ovulatiedatum afhankelijk is van jouw menstruatiecyclus, wordt het hierdoor lastiger om de waarschijnlijke dag van de bevruchting te berekenen.

Heb je een onregelmatige cyclus dan kan je een ovulatietest overwegen. Een ovulatietest meet het luteïniserend hormoon (LH) in je urine. Met de test weet je wanneer de piek van dit hormoon is bereikt.

Hoeveel baby’s worden op de uitgerekende datum geboren?

Het is niet zo dat de uitgerekende datum de exacte bevallingsdatum is. Slechts 4% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken. Het is daarom goed om zo snel mogelijk een termijnecho door je verloskundige of gynaecoloog te laten maken.

Zwangerschap berekenen met een termijnecho

De termijnecho is de eerste echo die door je verloskundige wordt gedaan. Vaak vindt dit plaats in het ziekenhuis of een echocentrum. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken hoeveel weken zwanger je bent. De echo wordt meestal tussen de 8 en 14 weken van je zwangerschap gedaan.

De verloskundige onderzoekt dan nauwkeurig hoe het staat met je baby’s ontwikkeling. Zo wordt de leng van de foetus nauwkeurig gemeten. De verloskundige kan zo zien hoe ver de zwangerschap is.

Ook wordt de hartslag gemeten en bestaat de kans dat er een meerling wordt gezien bij de echo. Vergeet niet eventuele vragen van tevoren op te schrijven. Een eerste echo kan leuk maar ook spannend zijn.

uitgerekende datum berekenen

Standaardonderzoek tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, wordt de ontwikkeling van de baby goed gemonitord door de verloskundige. Je krijgt tijdens de zwangerschap drie echo’s:

  • termijn-echo
  • 13-weken echo
  • 20-weken echo

Het maken van een echo is niet verplicht maar het is wel aan te raden om te doen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om jouw kindje zien te ontwikkelen in de buik. Eventuele afwijkingen in de ontwikkeling kunnen dan ook snel worden gezien. Dit is niet leuk maar hoe sneller er actie op wordt ondernomen des te meer kans om een goed verloop van de zwangerschap.

Wat als de baby zich niet goed ontwikkelt tijdens de zwangerschap?

Het komt helaas voor dat de ontwikkeling van de baby achterloopt op het stadium dat als wenselijk wordt geacht. Dit hoeft niet altijd wat te betekenen. Het is echter belangrijk om het verloop van de zwangerschap goed in de gaten te houden.

In het geval van medische redenen kan er daarom worden besloten om meerdere echo’s te maken:

  • de vroege echo (in het prille begin van de zwangerschap bij week 6 of 7)
  • de groei echo (als je rond de 30 weken zwanger bent)
  • de liggingsecho (in het derde trimester van je zwangerschap)

De verloskundige kan jou hier alles over vertellen.

Eventueel bloedonderzoek en vruchtwaterpunctie

In samenspraak met je verloskundige en arts kan er worden besloten om een bloedonderzoek of vruchtwaterpunctie te doen. Laat je hierover altijd goed informeren zodat je zeker weet dat dit voor jou en het kind het beste is. Daarnaast stelt het jou ook gerust.

Een vruchtwaterpunctie is nooit zonder risico. Er bestaat een kleine kans op een miskraam. Ook na een vruchtwaterpunctie worden de meeste baby’s gewoon rond de berekende datum geboren.

Bevalling begint voor de uitgerekende datum

Het is goed mogelijk dat je bevalt voor de uitgerekende datum. Er zijn namelijk maar weinig vrouwen die op de exacte uitgerekende datum bevallen. De bevalling vindt meestal plaats tussen de 37 en 42 weken. De meeste bevallingen zijn overigens na de uitgerekende datum.

Bevallen na de uitgerekende datum

Veel vrouwen bevallen na de uitgerekende datum. Er wordt hierbij wel gelet op het aantal weken na de berekende datum. De complicaties voor moeder en kind kunnen toenemen als je na 42 weken nog niet bent bevallen. Daarom is het zo belangrijk om de geschatte bevaldatum te weten. Dit geeft namelijk een indicatie wanneer je zou moeten bevallen.

Er kan na 42 weken zwangerschap worden besloten om de zwangerschap in te leiden om zo de eventuele medische risico’s voor moeder en kind te beperken.

Welke dag bevallen de meeste vrouwen?

De meeste vrouwen bevallen in de avond of ’s nachts. Het is niet met zekerheid te zeggen op welke dag het merendeel van de baby’s worden geboren. Hier zijn veel verschillende onderzoeken over te vinden op het internet. Voorop staat is dat de meeste vrouwen op een doordeweekse dag bevallen dan in het weekend. Hier is geen specifieke reden voor te geven. Het belangrijkste is dat jij en je kind de zwangerschap goed doorlopen.

Lees ook

Schrijf een reactie